لنز ماکرو، معرفی، ویژگی و کاربردها
لنز ماکرو چیست؟
لنز ماکرو لنزی است که برای عکاسی از فاصله بسیار نزدیک از اشیاء کوچک مانند حشرات استفاده میشود. در واقع ویژگی منحصر به فرد این لنز، قابلیت فوکوس کردن در فاصله بسیار نزدیک از سوژه و بزرگنمایی آن است. این لنز، قابلیت بزرگنمایی تا اندازه واقعی سوژه را دارد. در واقع، لنز ماکرو به عکاس این امکان را میدهد که جزئیات غیرقابل مشاهده با چشم غیر مسلح را به تصویر کشیده و جهان را به شیوهای متفاوت به مردم نشان دهد.
عکاسی با لنز ماکرو
مفهوم دیافراگم
یکی از مهمترین موارد در عکاسی ماکرو تنظیم دیافراگم است. دیافراگم بخش اصلی یک دوربین عکاسی است، که از طریق آن میتوان میزان نور وارد شده به داخل دوربین و سطح حسگر آن را تنظیم کرد. همچنین با کوچک و بزرگ کردن دیافراگم میتوان عمق تصویر را تغییر داد. هر چه عمق تصویر بیشتر باشد، جزئیات موجود در بک گراند سوژه واضحتر و شفافتر خواهند بود. در عکاسی ماکرو معمولا نیاز است که بک گراند، تار باشد تا سوژه اصلی متمایز شده و جلوه هنری به کار ببخشد. بنابراین تنظیم دیافراگم یکی از اساسیترین تنظیمات در عکاسی ماکرو است. معمولا اندازه دیافراگم مورد نیاز برای این نوع عکاسی باید بین f/5.6 و f/11 باشد.
کاربرد لنز ماکرو در عکاسی
کاربرد لنز ماکرو در عکاسی، تصویربرداری از اشیاء ریز در صنایع مانند جواهرات، موجودات کوچک و جزئیات موجود در طبیعت مانند گل ها است. هنگام عکاسی از سوژههای ماکرو، زاویه دید اهمیت ویژهای دارد، زیرا بر میزان قرار گرفتن سوژه در کادر تأثیر میگذارد. در این نوع عکاسی، از سوژههای بسیار کوچک در فواصل نزدیک، عکاسی میشود، بنابراین داشتن زاویه دید باریکتر به شما این امکان را میدهد که جزئیات بیشتری را در تصویر خود بگنجانید. زاویه دید با تنظیم فاصله کانونی و یا تغییر اندازه سنسور دوربین، قابل تنظیم است. هر چه از لنز با فاصله کانونی بلندتر یا سنسور تصویر بزرگتری استفاده کنید، زاویه دید باریکتری خواهید داشت.
لنز ماکرو نقش مهمی در ثبت و نمایش جزئیات پیچیده سوژههای کوچک ایفا میکند، که نمونهای از آن در شکل 1 نشان داده شده است. در حقیقت این لنز با قابلیتهای بازتولید سوژهها در اندازه واقعی یا بزرگتر، دارا بودن میدان فوکوس مسطح و کیفیت نوری عالی به عکاس این امکان را میدهد که جزئیات پیچیده را با نهایت دقت و کیفیت به تصویر بکشد. میدان فوکوس مسطح، وضوح را در کل صفحه تصویر حفظ میکند و کیفیت نوری عالی انحرافات رنگی و اعوجاج را به حداقل میرساند.
نمونه عکس گرفته شده با لنز ماکرو و جزئیات آن
استفاده از دیافراگم در لنز ماکرو
یکی از چالشهای اساسی در ماکروگرافی کنترل عمق میدان است. برای این کار میتوان میزان گشودگی لنز و یا بزرگ نمائی را تغییر داد. در یک اندازه ثابت دریچه دیافراگم هر چه بزرگنمایی بیشتر باشد، عمق میدان کوچکتر خواهد شد. همچنین با تغییر اندازه دیافراگم میتوان عمق را تنظیم کرد. عدد f، نشان دهنده اندازه دیافراگم میباشد. دیافراگم های بزرگتر، عدد f کوچکتر و دیافراگم های کوچکتر، عدد f بزرگتری دارند.
هنگام عکاسی ماکرو دیافراگم بزرگتر (عدد f کوچکتر مانند f/2.8)، عمق میدان کمتری را ایجاد میکند که برای جدا کردن قسمت خاصی از سوژه مفید است. از طرف دیگر، استفاده از دیافراگم کوچکتر (عدد f بزرگتر مانند f/16) باعث افزایش عمق میدان میشود که در نتیجه بیشتر سوژه در فوکوس قرار میگیرد. این حالت برای عکاسی از سوژههای با عمق ناهموار، مانند گلها یا حشرات با چندین لایه میتواند مفید باشد.
کنترل نور در عکاسی ماکرو دارای اهمیت ویژهای است زیرا به برجسته کردن جزئیات سوژه کمک میکند. دیافراگم بر میزان نور ورودی به دوربین تاثیر میگذارد. دیافراگم بزرگتر نور بیشتر و دیافراگم کوچکتر، نور کمتری را وارد میکند. بنابراین هنگام عکاسی ماکرو لازم است دیافراگم دوربین را برای رسیدن به نوردهی صحیح تنظیم کنید. البته میزان نور محیط و یا استفاده از نورهای مصنوعی هم بر این مسئله تأثیر میگذارد.
نکات مهم در استفاده از لنز ماکرو
هنگام استفاده از لنز ماکرو، عکاسان همواره باید نکات زیر را برای دستیابی به بهترین نتایج، در نظر داشته باشند:
- استفاده از بهترین لنز ماکرو با توجه به مشخصات دوربین خود
- استفاده از سه پایه برای فوکوس دقیق با حذف لرزش دوربین و داشتن تصاویری واضح
- فوکوس دستی برای داشتن کنترل کامل بر نقطه فوکوس و دستیابی به حداکثر وضوح
- انتخاب دیافراگم مناسب و توجه به پراش و کاهش وضوح تصویر در دیافراگمهای بسیار کوچک
- استفاده از ابزارهایی مانند بازتابندهها یا پخش کنندهها برای کنترل نور طبیعی یا استفاده از نورهای مصنوعی مانند چراغهای LED ماکرو خاص
- تست زوایا و ترکیب بندیهای مختلف برای برجسته کردن ویژگیهای منحصر به فرد سوژه
- صبر و حوصله زیاد برای توجه به جزئیات
- به حداقل رساندن حرکت در هنگام عکاسی با استفاده از تجهیزاتی مثل سه پایه و یا دیفیوزر برای جلوگیری از باد
- استفاده از تکینیکهای انباشت فوکوس برای دستیابی به تصویر نهایی با عمق بیشتر
عکاسی ماکرو از سوژه در فاصله بسیار نزدیک از آن
انتخاب اندازه دیافراگم به عواملی مانند ویژگیهای لنز ماکرو، میزان نور، عمق میدان، جداسازی سوژه و ملاحظات پراش وابسته است. در شرایط روشن و نور کافی، عکاس میتواند از دیافراگمهای کوچکتر برای افزایش عمق میدان استفاده کند. اما در شرایط نور کم، ممکن است لازم باشد از دیافراگمهای بزرگتر استفاده کنید تا نور بیشتری را وارد دوربین کرده و سرعت شاتر بالاتری را حفظ کند. به دلیل اینکه عمق میدان در عکاسی ماکرو کم است، میتوان از دیافراگمهای کوچک برای فوکوس واضح، روی قسمت بیشتری از سوژه استفاده کرد. همچنین اگر نیاز دارید سوژه را از میدان جدا کنید و جلوهای از عمق میدان کم ایجاد کنید دیافراگمهای بزرگتر را باید انتخاب کنید. علاوه بر این باید در نظر داشته باشید که لنزهای مختلف دارای حداکثر اندازههای دیافراگم متفاوتی هستند. در آخر اندازه دیافراگم را به گونهای انتخاب کنید که باعث پراش و در نتیجه کاهش وضوح تصویر نشود. به طور کلی توصیه میشود که دیافراگم انتخابی حداقل 2 تا 3 stop پایینتر از حداکثر اندازه دیافراگم لنز باشد.
مثالهای عملی کار با لنز ماکرو
در ادامه با مثالهای عملی به بررسی تاثیر اندازه دیافراگم در عکاسی ماکرو میپردازیم. در تصویر شماره 3، نمونهای از عکاسی ماکرو با بزرگنمایی 1:1 و اندازههای مختلف دیافراگم (f3.5 تا f32) قابل مشاهده است. همانطور که دیده میشود، در اندازههای دیافراگم بزرگ (اعداد f کوچکتر) عمق میدان بسیار کم است. در f3.5 یعنی کوچکترین عمق میدان، بک گراند کاملا حذف شده است، در حالی که در f32 کاملا واضح و پیداست.
تاثیر تغییر اندازه دیاگرام در عکاسی ماکرو از یک نمونه سوژه کوچک با بزرگنمایی 1:1
منابع:
- https://conservationvisuals.com/tutorials/macro/macro-photography-ideashttps://makrodunyasi.com/en/aperture-settings-and-diffraction-in-macro-photography/
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.