دیافراگم در عکاسی

دیافراگم(Aperture) در عکاسی؛ مفهوم و کاربرد

دیافراگم چیست؟

دیافراگم یکی از سه رکن اصلی عکاسی است و به باز شدنAperture  عدسی اشاره دارد که نور از آن عبور می کند. این در f/stop کالیبره شده است و به طور کلی شامل اعدادی مانند 1.4، 2، 2.8، 4، 5.6، 8، 11 و 16 می شود.  f/stops پایین‌تر، نوردهی بیشتری می ‌دهد زیرا نشان ‌دهنده دیافراگم ‌های بزرگ‌تر است. در حالی که f/stop بالاتر، نوردهی کمتری را نشان می‌دهد زیرا نشان ‌دهنده دیافراگم‌ های کوچک‌تر است. دیافراگم از طریق کنترل کردن عمق میدان، به عکس‌ها بعد می بخشد.

 

دیافراگم در عکاسی

دیافراگم در عکاسی

 

دیافراگم بخش مهمی از مثلث نوردهی (سرعت شاتر، ISO و دیافراگم) است. هنگامی که به تازگی عکاسی را شروع می کنید، مهم است که بدانید دوربین شما چگونه کار می کند. این تنظیمات تا حدی نوردهی (چقدر عکس قرار است روشن شود) عکس شما را تعیین می کنند. این بدان معناست که عمق میدان شما فقط به نقطه فوکوس اصلی کشیده می شود: نزدیکترین نقطه به دوربین. اگر f-stop را بالاتر ببرید، پس‌ زمینه بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و عمق میدان به عقب منتقل می ‌شود. تغییر عمق میدان برای صحنه های مختلف، ترکیب بندی های بصری جذابی را ایجاد می‌کند.

مفهوم دیافراگم

تنظیم دیافراگم این امکان را به شما می دهد که تصمیم بگیرید چه مقدار از صحنه جلوی لنز شما باید در فوکوس باشد. هنگام عکاسی، باید به شرایط نور نیز توجه داشته باشید تا ببینید چه مقدار نور باید از لنز عبور کند. همچنین می‌توانید عمق میدان را به شیوه‌ای هنرمندانه‌تر اعمال کنید، مخصوصا هنگام عکاسی ماکرو یا عکس ‌های حیات وحش. دیافراگم دوربین خود را می‌توانید هنگام عکاسی در حالت دستی (با علامت M در بالای صفحه) یا در اولویت دیافراگم (Av یا A، بسته به دوربینی که دارید) تنظیم کنید. اگر در نور روز عکاسی می ‌کنید، باید دیافراگم خود را به سمت بالا فشار دهید تا دهانه لنز کوچک شود و نور کمتری از آن عبور کند. این تضمین می کند که عکس های شما بیش از حد نورانی نمی شوند.

توضیح مفهوم دیافراگم

توضیح مفهوم دیافراگم

دیافراگم در عکاسی دو عملکرد اصلی را ارائه می دهد. یکی کنترل نوردهی و دیگری تنظیم عمق میدان و وضوح تصویر است. دیافراگم بزرگ عمق میدان را کاهش می دهد و به پس زمینه نرمی می بخشد. هنگامی که اندازه دیافراگم کاهش می یابد، تصویر عمق میدان بیشتری به دست می آورد و به اشیا از دور به نزدیک فوکوس واضح می دهد. با تغییر اندازه دیافراگم، عبارات مختلف عکاسی را می توان به دست‌ آورد، مانند:

  • بهبود حال و هوا و عمق تصویر
  • تاکید بر سوژه
  • ارائه یک افکت برای فوکوس واضح روی همه چیز (از پیش زمینه نزدیک تا پس زمینه دور)

اجزای دیافراگم

دیافراگم دوربین دارای تیغه های کوچک و نازکی است که بسته به میزان نوری که می خواهید در معرض نوردهی خود قرار دهید، منقبض یا منبسط می شوند. همچنین عمق میدان دوربین شما را تعیین می‌کند، که عاملی حیاتی در میزان محو شدن پس ‌زمینه است. اندازه دیافراگم (f-stop) به صورت کسری نوشته می شود:

  • دیافراگم f/8 را کسر 1/8 (یک هشتم)
  • دیافراگم f/2 معادل 1/2 (یک دوم)
  • دیافراگم f/16 1/16 (یک شانزدهم)

دیافراگم بزرگتر: f-stop مانند f/1.4، f/2 یا f/2.8

دیافراگم کوچکتر: f-stop مانند f/8، f/11 یا f/16

اهمیت اندازه دیافراگم: استفاده از تنظیمات شدید دیافراگم می تواند جلوه های منحصر به فردی را در عکس ها ایجاد کند. با این حال بهترین کیفیت تصویربرداری اغلب با استفاده از مقدار دیافراگم در محدوده متوسط ​​به دست می آید. به این دلیل که در اپتیک فیزیکی، زمانی که قطر دیافراگم خیلی کوچک است، پَراش نور می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت تصویر تاثیر بگذارد.

کاربرد دیافراگم در عکاسی

کاربرد دیافراگم در عکاسی عبارتند از:

  • نوردهی
  • ایجاد عمق میدان
  • تسلط بر فوکوس و تاری تصاویر

محدوده دیافراگم (عدد f) بستگی به لنز مورد استفاده ی در عکاس دارد. به‌طور کلی هر چقدر دریچه ی دیافراگم بسته‌تر باشد، میزان نوری که از آن عبور می کند کمتر خواهد بود. در مقابل در مورد عمق میدان، هرچقدر f بزرگتر باشد، عکس شارپ تر شده و عمق میدان کمتر می شود. لازمه ی یک عکاسی خوب، وجود نور مناسب است. با تغییر محدوده‌ی f می توان نور را کنترل کرد. دانستیم که f نشان دهنده‌ی اندازه دیافراگم است، بنابراین با تغییر اندازه آن می توان میزان نور را در عکاسی تنظیم نمود.

محدوده دیافراگم

محدوده دیافراگم

 

انتخاب دیافراگم به صحنه ای که عکاسی می کنید و هدف هنری شما بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر می خواهید از سوژه در حال حرکت عکس بگیرید، به سرعت شاتر سریع نیاز دارید. برای رسیدن به نوردهی خوب، ممکن است لازم باشد از دیافراگم بازتر استفاده کنید و عمق میدان را کاهش دهید. برعکس، اگر داشتن عمق میدان زیاد، ضروری است (به عنوان مثال، عکس های منظره) ممکن است نیاز به استفاده از نوردهی طولانی یا افزایش مقدار ISO داشته باشید.

عمق میدان

آموزش دیافراگم در عکاسی برای هر عکاسی جهت گرفتن عکس های با کیفیت، لازم و ضروری است. اگر پرتره یا عکس ‌های طبیعت بی ‌جان می ‌گیرید، یک دیافراگم بزرگ با عمق میدان کم می‌تواند یک افکت زیبای بوکه ایجاد کند. بنابراین پس ‌زمینه را محو و به سوژه تاکید بیشتری می شود. برای عکاسی مستند یا ژورنالیستی، ممکن است تنظیمات دیافراگم متوسط (برای ثبت محیط و وضعیت سوژه) ترجیح داده شود و حسی از ارتباط متقابل بین این دو را ایجاد کند.

از سوی دیگر، عکاسان منظره اغلب از دیافراگم کوچک برای دستیابی به عمق میدان زیاد و گرفتن صحنه ای واضح و دقیق استفاده می کنند. هنگام عکاسی از اجسام با حرکت سریع، استفاده از دیافراگم بزرگ می تواند به دستیابی به سرعت شاتر سریعتر و کاهش خطر تار شدن تصاویر کمک کند. سازندگان دوربین، طیف وسیعی از لنزها را برای دستیابی به جلوه های مختلف ارائه می دهند. بنابراین عکاسان حرفه ای اغلب لنزهای مورد علاقه خود را برای موقعیت های خاص در دسترس دارند.

کاربردهای دیافراگم در ایجاد اثرات مختلف در تصویر

محدوده دیافراگم را برای سهولت کار، می توانید به سه دسته گروه بندی کنید:

  • دیافراگم باز (به عنوان مثال، f/2.8، f/4، f/5.6)
  • دیافراگم باریک (به عنوان مثال، f/16، f/22)

دیافراگم معمولی (همه چیزهایی که بین دسته های باز و باریک قرار دارند، مانند f/8 و f/11)

آموزش دیافراگم در عکاسی

آموزش دیافراگم در عکاسی

 

دیافراگم مناسب را با بررسی صحنه ای که می خواهید از آن عکس بگیرید و ارزیابی شرایط نور، انتخاب کنید. سپس، در مورد عمق میدانی تصمیم بگیرید که به نفع ترکیب شما باشد. اگر نور زیادی ندارید و می خواهید عمق میدان کم داشته باشید، به دنبال دیافراگم باز باشید. اگر نور روشنی دارید و می خواهید عمق میدان عمیقی داشته باشید، به سراغ دیافراگم باریک بروید. در نهایت یک f-stop که متناسب است، انتخاب کنید و عکس بگیرید. دیافراگم را با توجه به نیازتان یک استاپ بالا یا پایین تغییر دهید. به یاد داشته باشید که پارامترهای دیگری نیز در اختیار دارید که می‌ توانند به شما کمک کنند بدون به خطر انداختن دیافراگم، عکس ‌های خوبی ثبت کنید. به عنوان مثال، اگر دیافراگم باریک چیزی است که برای فوکوس کردن سوژه خود به آن نیاز دارید (مثلا عکاسی ماکرو) برای رسیدن به نوردهی صحیح از سرعت شاتر کمتر استفاده کنید.

مثال‌های عملی کار با دیافراگم دوربین

دیافراگم، مشابه مردمک چشم انسان، باز و بسته می شود (در مورد دوربین مجموعه ای از تیغه ها) تا میزان نور عبوری از لنز را کنترل کند.

  • هرچه دهانه دیافراگم بزرگتر باشد (عدد f مقدار دیافراگم کوچکتر)، میزان نوری که از آن عبور می کند بیشتر است. دیافراگم کوچکتر (عدد f  مقدار دیافراگم بزرگتر) مقدار نور عبوری را محدود می کند.
  • هنگامی که دیافراگم در بازترین حالت قرار دارد، به آن “حداکثر دیافراگم” می گویند. برعکس، “حداقل دیافراگم” نشان دهنده جمع ترین حالت دیافراگم است.

دیافراگم دوربین

دیافراگم دوربین

  • اندازه دیافراگم (f/stop) پایین: در این حالت نور بیشتری وارد لنز می شود در نتیجه برای ایجاد نوردهی صحیح (که به سرعت شاتر سریع تر تبدیل می شود) نیازی به باز ماندن طولانی مدت شاتر نیست.

دیافراگم در عکاسی

دیافراگم در عکاسی

 

  • اندازه دیافراگم (f/stop) بالا : در این حالت نور کمتری وارد لنز می شود و شاتر باید کمی بیشتر باز بماند، بنابراین به سرعت شاتر پایین تر تبدیل می شود.

انتخاب دیافراگم - استودیو فردا

انتخاب دیافراگم

 

منابع 

دیافراگم و کاربردهای آن موضوع اصلی این مقاله بود. دانستن نحوه کار با دیافراگم برای ایجاد داستان بصری، ضروری است. بدین ترتیب می توانید از تنظیمات عکس حداکثر استفاده را ببرید و حتی در شرایط سخت، عکس های عالی بگیرید. شما می توانید عمق میدان و عناصری را که بر ترکیب اثر می گذارند، کنترل کنید. دیافراگم دوست شماست چه بخواهید عکس پرتره بگیرید یا بخواهید عکاسی منظره و ماکرو انجام دهید. عکاس حرفه ای یا مبتدی بودن مهم نیست، در هر صورت امکانات بی پایانی برای استفاده خلاقانه از دیافراگم وجود دارد.

دیافراگم ابزاری همه‌کاره است که می تواند عکاسی شما را متحول کند، از ایجاد یک افکت زیبای بوکه گرفته تا ثبت یک منظره واضح و دقیق. پس ادامه دهید و تنظیمات مختلف دیافراگم را آزمایش کنید و ببینید که چگونه می توانید عکاسی خود را متحول کنید. با کمی تمرین و انتخاب دیافراگم مناسب، تصاویری الهام بخش خلق خواهید کرد.

منابعی که برای نگارش این محتوا استفاده شده است شامل لینک های زیر می باشد:

  • https://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/a/tips-and-techniques/understanding-maximum-aperture.html
  • https://africa-media.org/careers/aperture-explained-photography-for-beginners/
  • https://www.tourboxtech.com/en/news/what-is-aperture.html
  • https://www.adorama.com/alc/camera-basics-aperture/
۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *