تفاوت کارگردان با تهیه کننده

مقایسه نقش کارگردان و تهیه‌کننده در فیلمسازی

,

تفاوت کارگردان با تهیه کننده و مسئولیت‌های آن‌ها در پروژه فیلمسازی

برای این که تفاوت کارگردان با تهیه کننده در پروژه‌های سینمایی و تلویزیونی را درک کنیم، قدم اول این است که وظایف و اختیارات هر کدام را بشناسیم. بنابراین در این مقاله استودیو فردا ابتدا هریک را معرفی می‌کنیم و در ادامه با مقایسه آن‌ها، تفاوت بین مسئولیت ها و مهارت هایشان را تعیین می‌کنیم.

تفاوت کارگردان با تهیه کننده - استودیو فردا

تفاوت کارگردان با تهیه کننده

معرفی تهیه کننده و کارگردان

تفاوت کارگردان با تهیه کننده با توجه به نقش‌ها و مهارت‌هایی که دارند مشخص می‌شود. با مقایسه وظایف کارگردان با تهیه کننده، تفاوت آن ها را بهتر درک می‌کنیم. تهیه کننده و کارگردان برای ساخت فیلم وظایف متفاوتی را بر عهده دارند و در مقابل هم  و سایر اعضای تیم تولید، وظایفی را متقبل می‌شوند.

اما تهیه کننده و کارگردان چه کسانی هستند؟ تهیه کننده به شخصی گفته می‌شود که اغلب تامین بودجه، استخدام اعضای تیم تولید، تنظیم برنامه زمانی ساخت فیلم، نظارت بر استانداردهای هنری و فنی فیلم را بر عهده دارد. با توجه به این که در پروژه های سینمایی و تلویزیونی، تهیه کنندگان زیادی وجود دارد و هر کدام‌ وظایف و مسئولیت‌های متفاوت را بر عهده دارند، عناوین آن ها نیز متفاوت است. تهیه کننده اجرایی، تهیه کننده، تهیه کننده وابسته و … عناوین مختلفی هستند که با توجه به وظایفی که فرد انجام می‌دهد، برای تهیه کنندگان انتخاب می شود.

کارگردان فردی است که وظیفه‌ی هدایت بازیگران و گروه فنی را به منظور ساخت فیلم و تصویر بخشیدن به فیلمنامه بر عهده دارد. بیش‌ترین تمرکز کارگردان رویِ جنبه های هنری و دراماتیک فیلمنامه است. کارگردان وظیفه دارد با تفسیر فیلمنامه و ارائه خلاقيت جهتِ ضبط تصاویر، به تدوین گران، تهيه کنندگان و بازیگران برای ساخت فیلم کمک کند.

تفاوت کارگردان با تهیه کننده

تفاوت کارگردان با تهیه کننده

شرح وظایف تهیه کننده

در بخش قبل تهیه کننده و کارگردان را معرفی کردیم. در ادامه به  شرح وظایف تهیه کننده و کارگردان خواهیم پرداخت.

اما کار ها و وظایف تهیه کننده چند مورد هستند؟

 مقایسه وظایف تهیه کننده و کارگردان، تفاوت مهارت ها و نقش این افراد را نیز مشخص می‌کند. هر یک از تهیه کنندگان با توجه به هدفی که تیم تولید دنبال می کند، وظایفی دارد که باید مطابق با چارچوب های اتحادیه فیلم سازان آن ها را انجام دهد. تهیه کنندگان معمولا در راس امور پروژه های فیلم سازی قرار دارند، این افراد نظارت و کنترل فعالیت های تیم فیلم سازی را بر عهده دارند.

تهیه کننده کسی است که با تامین بودجه فیلم در راس امور مالی پروژه است. این فرد با نظارت بر روند ساخت فیلم، تلاش می کند که پروژه در کوتاه ترین زمان ساخته شود و تمامی استانداردهای لازم در آن رعایت شود. تهیه کننده کسی است که اغلب حضور فیزیکی در صحنه دارد و به طور مستقیم امور پروژه را کنترل می‌کند.

توزیع و بازاریابی بر عهده‌ی تهیه کننده است. تهیه کننده باید فیلمنامه مناسب را پیدا کند، یک نویسنده را برای نوشتن فیلمنامه استخدام کند یا این که اثر از پیش تولید شده را خریداری کند.

یکی از مهم‌ترین کارهای تهیه کننده داشتن برنامه ریزی مالی کاربردی و جذب سرمایه گذاران قابل اعتماد است. داشتن برنامه‌ی مالی به تهیه کننده نقشه‌ی راه می‌دهد تا پروژه را از لحاظ اقتصادی مدیریت کند.

برنامه ریزی برای ضبط فیلم، استخدام بازیگران و سایر اعضای پروژه و هماهنگی بین برنامه و بودجه بر عهده‌ی تهیه کننده است.

تهیه کننده و کارگردان

تهیه کننده و کارگردان

مهارت ‌های تهیه کنندگان

با توجه به وظایفی که برای تهیه کننده شرح دادیم، توانِ مدیریت و خلاقیت در برنامه ریزی از جمله مهارت‌های لازم برای تهیه کننده است. تهیه کننده باید بتواند بودجه را در بخش‌های مختلف تقسیم کند، سواد بازاریابی داشته باشد و در انتخاب فیلمنامه به نیاز مخاطب توجه کند. توان برقراری ارتباط و ایجاد هماهنگی نیز از ویژگی های ضروری تهیه کننده است.

شرح وظایف کارگردان

وقتی یک کارگردان برای ساخت فیلم استخدام می‌شود، باید درک درستی از فیلمنامه داشته باشد و نوآورانه‌ترین روش های ضبط تصاویر را به کار ببرد. با توجه به اختیارات کارگردان او می‌تواند در صورت لزوم در فیلمنامه اصلاحاتی انجام دهد. کارگردان باید بازیگران و تصویربرداران را هدایت کند تا زیباترین تصاویر از فیلمنامه ضبط شود.

خلقِ  تصاویر از یک نسخه‌ی نوشته شده قطعا به خلاقیت و تلاش زیادی نیاز دارد. تهیه کننده و کارگردان باید بتوانند ساعت‌های متوالی در کنار اعضای تیم کار کنند و با صبر زیاد افکار خود را در جهتِ هدایت پروژه به کار ببرد. دستار اول کارگردان همراه با تهیه کننده و کارگردان، چشم‌انداز های مورد نظر برای فیلم را تعیین می‌کنند. کارگردان باید با تکنیک های فیلم سازی آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند تفسیری که از فیلمنامه دارد، به نمایش درآورد.

هدایت حرکات بازیگران، تنظیم صحنه، چگونگی فیلمبرداری، تدوین صحنه‌ها و … تحت نظر کارگردان انجام می‌شوند. تنظیم دیالوگ‌ها و چگونگی لحنِ بازیگران در ادای دیالوگ‌ها نیز توسط کارگردان انجام می‌شود. در واقع می‌توان گفت مدیریت تمامی جنبه‌های هنری و خلاقانه فیلم بر عهده کارگردان است.

مهارت‌های لازم برای کارگردان، داشتن اطلاعات مربوط به تکنیک های فیلمسازی، توانِ هدایت بازیگران به بهترین نحو و ایجاد هماهنگی بین اعضای پروژه، ارائه روش‌های خلاقانه برای ضبط تصاویر، داشتنِ ایده‌های نو برای طراحی تولید و … می‌باشد.

چالش تهیه کنندگی و کارگردانی همزمان

وظایف و مسئولیت‌های تهیه کننده و کارگردان را به منظور تولید فیلم بررسی کردیم. هرکس به عنوان تهیه کننده یا کارگردان سختی‌های زیادی را باید متحمل شود تا مسئولیت‌های خود را انجام دهد.

کسی که به صورتِ همزمان هم تهیه کننده و هم کارگردان است، قطعا متحمل شرایط سخت‌تری خواهد شد. این فرد تمامی مهارت‌های تهیه کنندگی و کارگردانی را باید داشته باشد. برنامه ریزی برای رسیدگی به امور تهیه کنندگی و کارگردانی  نیز تخصص کافی نیاز دارد.

تفاوت کارگردان با تهیه کننده

تفاوت کارگردان با تهیه کننده

اما تهیه کننده و کارگردان چه وظایفی نسبت به هم دارند؟

تفاوت کارگردان با تهیه کننده در انجام وظایفی که برای ساخت پروژه به عهده دارند را بررسی کردیم. نقش‌ها و مهارت‌های تهیه کننده و کارگردان را معرفی کردیم، اما هر یک تعهدات و وظایفی در قبال هم دارند.

با توجه به قرارداد هایی که بین تهیه کننده و کارگردان عقد می‌شود، هر کدام موظف به انجام کاری است. کارگردان در اغلب قراردادها به عنوان کار پذیر  شناخته می‌شود و تهیه کننده به عنوان کارفرما است. بنابراین کارگردان متعهد می‌شود که در بازه زمانی مشخص، پروژه را به پایان برساند. در صورتی که بر اثر کوتاهی کارگردان پروژه در زمان مناسب تمام نشود و خسارت ایجاد شود، کارگردان باید پاسخگو باشد و خسارت را به تهیه کننده پرداخت کند.

تهیه کننده نیز موظف است سرمایه لازم که در قرارداد تعیین شد را در اختیار کارگردان قرار دهد. هیچ یک از طرفین قرارداد، اعم از تهیه کننده و کارگردان نباید بدون دلیل قانونی قرارداد را فسخ کند. همچنین چگونگی پرداخت دستمزد کارگردان نیز باید به طور واضح مشخص شود.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۳ از ۵
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *