ضبط ویدیوکست با محسن نژند
تولیدات استودیو فردامحسن نژند، مدیر و موسس لایو گرافی فعال در زمینه لایو استریم و پخش زنده اینترنتی هست که امروز به خیلی از صفحات و برنامههایی که در فضای آنلاین منتشر میشوند، کمک میکند تا پخش زنده اینترنتی داشته باشند.
در این قسمت از ویدیو کست نقطه اشتراک از محسن نژند دعوت کردیم تا با او مصاحبهای را درباره پخش زنده اینترنتی و چالشهای اینترنت در ایران در پلاتوی استودیو فردا ضبط کنیم.
ضبط نقطه اشتراک با محسن نژند
در این قسمت، ما دربارهی موضوعات مختلفی مثل لایو بر بستر پلت فرم اینستاگرام و سرعت اینترنت گفتگو کردیم. محسن هم صبورانه به سوالات ما پاسخ داد و تجربیاتش رو با ما به اشتراک گذاشت. در این اپیزود، همچنین از اهمیت مدیریت و حساسیت های یک پروژه لایو صحبت کردیم.
نسخه کامل این مصاحبه را میتوانید از کانال یوتیوب استودیو فردا تماشا کنید.
حسام بیات:محسن نژند سلام خیلی خوش اومدی به استودیو فردا.
محسن نژند: سلام وقتتون بخیر ممنونم از دعوتتون.
حسام بیات: خیلی متشکرم امروز همه شما رو در حوزه پخش زنده اینترنتی و رویداد میشناسند من میدونم که شما متخصص فناوری اطلاعات یا آی تی (IT) هستید چی شد که وارد حوزه لایو شدید و امروز در این حوزه فعالیت میکنید؟
محسن نژند: بله حوزه پخش زنده اینترنتی و استریم و لایو تخصصیه که من چند سالیه درش درگیرم و از سال ۹۵ جدیتر شد و رسمی وارد این حوزه شدم به واسطه کار کردنم با یه استارت تاپی که تمرکزش روی سرویس انتشار محتوای زنده و لایو بود و ۹۷ هم که عملاً مجموعه خودم رو شروع کردم به کار کردن و تخصصاً توی حوزه لایو فعالیت کردیم.
حسام بیات: خب بذارید اینو بپرسم این لایو چیه یعنی عملاً ما رویداد میشنویم، پخش زنده میشنویم، لایو میشنویم اینا تو چه کتگوری های آره چه کتگوری میشه دسته بندیش کرد یا بخواهیم خیلی جز به جز بهش بپردازیم.
محسن نژند: خیلی جالبه اینکه با اینکه چند ساله از حوزه اجرای پخش زنده میگذره یا حوزه استریم یا لایو استریمینگ میگذره ولی برای مخاطب داخل ما این حوزه شاید کمی تجربی شده باشه ولی تخصصی تعریف نشده. چرا؟ چون ما رفتیم وارد فضای کرونا شدیم و مدرسین حوزهی مثلاً آموزش اونهایی که داشتن تو فضای آموزش فعالیت میکردن یه مکانی داشتن، آموزشگاهی داشتن یا مدرس بودن، خوردن به یه چالش جدی که آقا من دیگه نمیتونم اون شاگرد رو حضوری داشته باشم پس باید وارد یک فضای مجازی بشم و از اون فضا استفاده بکنم اینجا بود که این تعریف اولیه شاید خیلی جدیتر معروف شد و معرفی شد با اینکه مثلاً ما از سال ۹۵ ،۹۶ که داشتیم تخصصاً کار میکردیم تمام تلاشمون این بود که آقا پخش زنده اینترنتی اینه و ما داریم این کار رو انجام میدیم یه فرایندی که با کار تخصصی تصویربرداری، صدابرداری و انتشار در لحظش روی پلتفرمهای مختلف این رو به صورت زنده به مخاطب میرسونیم.
حسام بیات: خب تو این نقطه با اون پخش زنده تلویزیونی که ما میشناسیم فرقی داره؟
محسن نژند: ببینید ما یک تعریفی داریم در مورد انتشار محتوای زنده تصویری، که از اگر از طریق سیگنال های مایکروویو انتشار برودکستینگ و ابزارآلاتی که ما توی خونههامون استفاده میکنیم چه آنالوگ باشه چه دیجیتال باشه دریافت میکنیم این فرایندی که صدا و سیما و تلویزیون و اینها دارن انجام میدن حالا یا بخشیش ماهوارهایه که از طریق سیگنالهای ماهوارهای و دیش و فلان چیزها دریافت میشه؛ کاری که یعنی مبحثی که چند ساله مطرح شده انتشار محتوا به صورت زنده از طریق سیگنالهای اینترنتیه که بهش میگن لایو استرلمینگ یا استریمینگ حالا اگر استریمینگ مطرح باشه یعنی اینکه محتواتون زنده نیست لایو استریمینگ یا پخش زنده اینترنتی به انتشار محتوای در لحظه روی هر کدوم از سرویس های پخش زنده تعریف میشه و صحبت میشه.
حسام بیات: ولی خب اینجا کاری که میکنید با اون چیزی که ما تحت عنوان لایو اینستاگرامو شروع با یه موبایل میکنیم فرق میکنه اگه ممکنه این مورد رو یک مقدار بازترش بکنید چون قطعاً با یه موبایل انجام نمیشه.
محسن نژند: بله بله یه چیز جالبی که بهتون بگم ما اوایل شروع کارمون همیشه با ابزارآلاتی یا دوربینهایی میرفتیم سر اجرا و الان هم میریم که عملاً شاید صدا و سیما، تلویزیون یا فراتر از اونها چون عملاً ما زمانی که شروع کردیم من یادمه هیچ کدوم از تلویزیونهایی که توی مملکت فعال بودن HD نبودن ولی ما از همون بدو ورودمون ۷۲۰ و کیفیت استاندارد HD رو انتشار میدادیم که الان داریم روی 4k و فول HD کار میکنیم روی بحث انتشار محتوا.
حسام بیات: واقعا شدنیه با این اینترنت؟
محسن نژند: خیلی سخت خیلی سخت
حسام بیات: ولی تونستید در واقع.
محسن نژند: بله میشه امکانش وجود داره اون روش بهینه سازی ولی همیشه سوال این بود آقا شما صداوسیمایید شما شرکتتون ربط داره به اونجا ولی ما اون نبودیم ما همیشه صحبتمون این بود که ما یک مجموعه خصوصی یا یک فردی هستیم که داریم اون فرایند رو نه به صورت انتشار روی امواج مایکروویو روی انتشار روی پلتفرمهای اینترنتی منتشر میکنیم حالا خیلی جالبه که الان حتی صدا و سیما وارد فضای انتشار محتوای اینترنتی هم شده الان شبکه های فکر کنم شبکه دو خبر که به صورت مجازی
حسام بیات: مثلا کجا استرینگ میشه.
محسن نژند: روی تلبیون فعلا.
حسام بیات: لایو شو ایجاد کردن.
محسن نژند: آره بیشترش تمرکزش روی انتشار محتوای زنده است از همایش ها و رویدادها و اینها و خیلی شون خیلی از این محتواها به صورت اینترنتی تولید و انتشار میشه.
حسام بیات: کاملاً جا افتاده.
محسن نژند: آره ما اوایل خیلی جالبه که بهتون بگم که سازمان صدا و سیما یه جوری اول که رقیب صد در صد خودش میدونست و ما رو واقعاً تخریب میکرد چون ما عملاً پا گذاشته بودیم جای اونها و احساس خطر میکردن.
حسام بیات: مخاطب بیشتری هم توی فضای سوشال بود.
محسن نژند: اصلا مخاطب انتخاب میکرد چی رو ببینه این همون بحث اولیه ویودی (VOD) که من ویدیوآودیمندم من این رو می خوام ببینم و این مخاطب صدا و سیما انتخاب نمیکنه خیلی وقتا ۲۰ تا ۳۰ تا شبکه تلویزیونی داره ها ولی نمیتونه انتخاب بکنه. از اون طرف داستان همه میگفتن که لایو چیه حالا قبل از قضیه شاید کرونا فهمیدن لایو چیه. ما تو ۹۵ ،۹۶ ،۹۸،۹۷ که کرونا اومد تا دعوا و بحث و همه توضیحمون این بود که تو مخاطب اون چیزی که تو تلویزیون، مدیوم تلویزیون میبینی میتونی تو فضای سوشال هم ببینی حتی با کیفیت بهتر و HD وFull HD و میگفت خب به چه شکل. تا ما نمیرفتیم سر اجرا متوجه نمیشد و بعد از اینکه متوجه میشد میگفت که خوب شما تلویزیونید دیگه گفتیم نه آقا بازم تلویزیون نیستیم از اون دوربین یا از امثال اون تجهیزات استفاده میکنیم ولی فرایند برای فرایند انتشار محتوا روی پلتفرمهای اینترنتیه چه لایو چه آرشیوی و تولیدی.
حسام بیات: بحث دقیقا سر اینجاست که هی دارن مقایسه اش میکنن یه زمانی تلویزیون اینجوری میگفتش که من دارم ۱۲ ساعت لایو میرم و این رو تو تمام کارها شروع میکرد تبلیغات کردن هی میان الان نگاه میکنن با پلتفرم مقایسه میکنن در صورتی که پلتفرم شما یا اصلا تمام این پلتفرم هایی که کاربر قابل توجهی داره خیلی امکانات بیشتری داره طبعاً و توجهی که توش دیده میشه هم فیدبکگیری داره هم تعداد افراد در واقع توش دارن دیده میشن خب عملاً این فضا خیلی با تلویزیون متفاوته و روز به روز داریم پیشرفت عجیبی توش میبینیم اینی که در واقع از موبایل میان به سمت شما به خاطر اینکه محتوا رو در واقع ارزش بیشتری دیدن.
محسن نژند: من یادمه تجربه اون شرکت دانش بنیانی که من باهاش کار میکردم واقعا بچه های با استعدادی بودن و زمانی که اپلیکیشن رو وارد بازار کرده بودند ۶ یا ۸ ماه قبل از این بود که اینستاگرام لایو داشته باشه ببینید.
حسام بیات:چقدر جالب.
محسن نژند: تعریف و توضیحش به شدت سخت بود.
حسام بیات: آیا مدلی تو اون زمان مدل خارجی وجود داشتش.
محسن نژند: فکر کنم پریسکوپ بود، یوتیوب کار کرده بود و یه تب و تابی اصلا کل دنیا روی این کانسپت مطرح شده بود که حتی بچهها جشنوارههای بین المللی رفته بودند و تیم خیلی خوبی روش کار کرده بود من وقتی وارد اون شرکت شدم دیدم یه تیم مثلا یه دیواری بود ۱۰، ۱۵ نفر آدم که الان واقعا هر کدوم از اونها تو بهترین شرکت های ایران و خارج دارن کار میکنن و کار کردن. نرمافزار رو نوشته بودن، اپلیکیشن رو نوشته بودن، سرور زیرساخت بالا بود.
حسام بیات: پلتفرم آماده کرده بودند همه چی آماده بود.
محسن نژند: ولی کاری که نکرده بودن این بود که معرفی بکنن.
حسام بیات: مارکتینگ
محسن نژند: من فکر میکنم تو سال اول ۱۱۰ رویداد، تو ۹۵ یا ۹۶ ، ۱۱۰ رویداد رو رفته بودم یه همچین آماری تو ذهنمه و تمام عهده یعنی بحث کاری من این بود که بفهمونم و توضیح بدم لایو چیه شما چه فرایندی رو باید طی بکنید که اون محتوا زنده مثلا روی این اپلیکیشن منتشر بشه.
حسام بیات: ولی جامپ اصلی این دوران کرونا بود.
محسن نژند: خیلی کرونا کمک کرد ولی باز چالش بعدی که اینجا تعریف شد، مفهوم تعریف پلتفرمها بود مخاطب کلاس آنلاین رو میخواست برگزار بکنه گفت آقا من لایو میخوام بعد میگفتیم خوب تعاملت با اون سرویس چیه؟ چی از مخاطب اونور میخوای؟ بعد میبینیم خوب نه کلاس مجازی نیازش بوده.
حسام بیات: یعنی وبینار؟ اینها رو چطوری تعریف بکنیم؟
محسن نژند: ببینید یه تعریف تخصصی داره که ابزارها هر کدوم از این پلتفرم ها و سرویس ها یه سری امکانات و فیچر های خاص خودشون رو دارن.
حسام بیات: میدونید من دنبال این هستم مثلا الان من توی اینترنت میخوام خدمات پخش زنده اینترنتی داشته باشم خب نمیدونم رویداد آنلاین سرچ کنم، وبینار سرچ بکنم، بگم پخش لایو استریمینگ سرچ بکنم خب باید ما الان بدونیم که خدماتی که من میخوام تو کدوم اینها قرار میگیره آیا همه اینها با هم مساوی اند؟
محسن نژند: مسلما نه.
حسام بیات: و خب به چه شکل میتونیم تعریفش کنیم .
محسن نژند: به میزان تعاملی که مخاطب با اون محتوای زنده برقرار میکنه پلتفرم ها مشخص میشه؛ اگر من و شما تو دو تا نقطه مختلف میخوایم با هم ارتباط تصویری داشته باشیم نمیشه پخش زنده میشه، ارتباط ویدیو کنفرانسی. اگه ماها یه تعدادی هستیم مثلاً در حد ۱۰۰ نفر بعضی از پلتفرم ها هم البته بیشتر و کمتر دارن؛ بازم میخوایم با هم فقط ارتباط داشته باشیم و هیچ مخاطب غیری در این داستان دخیل نباشه باز هم میشه ارتباط ویدیو کنفرانسی. ولی اگر یک سخنرانی یا چند سخنران داریم که میخواد اینها با یه مخاطب عامی صحبت بکنند، تو وهله اول میشه پخش زنده اینترنتی یعنی لایو استریمینگ، چیزی که شبیه تلویزیون داریم توی اشل اونجا میبینیم یعنی محتوایی که اونجا داره لایو انجام میشه و ما همه داریم نگاه میکنیم، انتشار یک طرفه است که مخاطبم تو لایو همین شکلی میبینه اما اگر مرحله به مرحله میخواد تعامل رو با مخاطب بیشتر ببینیم و داشته باشیم وارد فضاهای دیگه میشیم مثلا میخواد مخاطب چت بکنه خب اونجا سیستم چت توی سرویسهای پخش زنده هست مخاطب میخواهد که یا مثلاً اون برگزار کننده رویداد آنلاین میخواد که مخاطبهاش رو ببینه اون چه ثبت نامی هایی داره و کیا اومدن و اصلا کلا فرایند ثبت نام به چه شکله اون فرایند میره سمت داستان وبینار یا کلاس آنلاین؛ کلاس آنلاین تعاملش با مخاطب بیشتره یعنی من یک فضای انتشار تصویر دارم آن چیزی که توی کلاس حضوری هست مجازی شده تخته وایت برد دارم شاگردها رو میتونم ثبت نام بکنم اونها فقط بیان اسماشون رو در حین پخش زنده میتونم ببینم و فقط اونها ببینند و این محتواهایی که مثلا ویدیو پخش بکنم و فلان و فلان و فلان.
حسام بیات: پلتفرم خاص خودش داره.
محسن نژند: آره پلتفرم ها متفاوتن. ما حتی تا اشل های سازمان های بزرگ، حکومتی و دولتی فرقی نمیکنه، داشتم.
حسام بیات: این به چه صورت بوده؟
محسن نژند: که مخاطب اومده میخواسته ارتباط ویدیو کنفرانسی برقرار کنه ولی سرویسی که خریده سرویس وبینار بوده.
حسام بیات: خب اصولاً سازمانها و ارگانهای بزرگ فقط میخوان یک پیامی از جنس پی آرشون (PR) ارائه بکنن، تامل ندارن.
محسن نژند: نه اتفاقاً حالا مثال عینی براتون بزنم اسم مجموعه رو نمیارم چون سازمان مهمیه. یک رویدادی رو میخواست برگزار کنه با ۳۰ مرکز استان، اینورهم شخص مهمی این سمت اونور هم نماینده هاش بودن.
حسام بیات: ما اینو داشتیم در واقع تو دولت دوم آقای روحانی که اصلا لایو برگزار میشد ارتباط استانی بودش، خیلی جدی بود اصلا توی ماجرا.
محسن نژند: کاملا تعریف شده است.
حسام بیات: افتتاح هایی که انجام میدادن.
محسن نژند: بله بله ما فکر کنم نزدیک ۳ سال فقط با یکی از این مجموعهها بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی کار میکردیم و الانم هنوزم درگیرش هستیم، پروژههای ارتباط ویدیو کنفرانسی داشتن که ما میرفتیم و تو نقاط مختلف این ارتباط رو برقرار میکردیم یا سازمان ها بودند که مثلا یادمه مخابرات، فضایی رو چون بالاخره اون کارمند اون مرکز دانش آی تی رو داشت یک اشلی رو مشخص کردند که این پروتکل ارتباطیه که چجوری این ارتباط برقرار بشه.
حسام بیات: اونا رو پلتفرم خودشون بودند یا میآمدند روی سوشال مدیاها.
محسن نژند: نه نه ببینید سازمان ها تو وهله اول پلتفرم های آماده رو استفاده میکردند بعد کم کم رفتن سمت این داستان که این سرویس باید داخل ایران و توسط مجموعه خودمون و خودشون
حسام بیات: بومیسازیش کردن
محسن نژند: بومیسازی و توسعه پیدا بکنه
حسام بیات: بعضی هاشون هنوز اکتیو هست
محسن نژند: بله بله میگم فعال شد و خوبم فعال شد؛ مثلا پلتفرم ارتباط کلاس آنلاین و حالا ارتباط زنده ویدیو کنفرانسی نمیتونم بگم خوب ولی تو حوزه وبیناری سرویس خوب داریم الان توی ایران چند تا هم داریم؛ توی حوزه وبیناری باز سعی و خطاهاش شد سرویس های اومدن بالا ولی ببینید ما توی دورانی زندگی میکنیم که در لحظه آپدیت میشه الان نمیدونم گوشی جدید آیفون اومده به فاصله رونمایی و انتشار و فروشش سیستم عامل همه گوشی ها و همه نسخههای قبل آپدیت شد به نسخه جدید ولی متاسفانه این روند توسعه تو شرکت ها اتفاق نمیفته؛ تجربه عینی بخوام بهتون بگم من تو اون شرکت دانش بنیانی که بودم بعد از اینکه وارد فضای پخش زنده شدیم و معرفی کردیم اصلا عملاً توسعه موبایل و اپلیکیشن موبایلی کنار رفت و رفتن سمت توسعه نسخه دسکتاپ ببینید ما الان ۱۴۰۲ هنوز که هنوزه اینستاگرام به جدیت میگه من نسخه دسکتاپ نمیدم و روی نسخه دسکتاپ کار نمیکنه ولی ما خیلی وقتا متاسفانه داشتیم مثلا من میرفتم کار لایو انجام میدادم یا عضو یک مجموعه بودم یا به صورت مستقل میرفتم این سرویسی هست که استفاده کردی رو میشه مثلا ما برای خودمون داشته باشیم اون لوگوی بالاشو برداریم اون لوگوی بالاش مثلا نباید باشه آقا نمیشه مثلا از فلان سرویس استفاده کرد مورد وثوق و تایید سازمان های داخلی و رسمی کشوره ولی به خاطر اینکه شاید خدشه دار میشد موقعیت اون سرویس قبول نمیکردن.
حسام بیات: ما اگه بخوایم یه مقایسهای داشته باشیم خب این پلتفرمهای مدلهایی رو قطعاً دنبال کردن به عنوان مثال مثلاً حالا اسم از پلتفرم خاصی نمیارم ولی خب کاری که شما در واقع دارید میکنید یک بستری رو دارید که به تمام این پلتفرم ها لینک میشید و اون فعالیت استریم را انجام میدید ما اگر بخواهیم مثلا این نمونه های داخلی خب اینو رو سوار بر ترند، توسعه قابل توجهی پیدا کردن شما من چیزی که من میدونم توی سالهایی که مرتبط به کرونا هستش رکورد زدید یعنی تعداد قابل توجهی بوده. تو یک رو چندتا لایو میتونستید برید.
محسن نژند: به ما می گفتن کاسب کرونا.
حسام بیات: این حرف شاید درست نباشه ولی خوب این چه تفاوتی با مدل خارجی داره ما اینجا اینو محدودش کردیم ما هم توسعه دادیم به چه صورت بوده؟
محسن نژند: در مورد من ترجیح دادم به خاطر پوزیشنی که همیشه قرار داشتم توش به عنوان
حسام بیات: من نمیخوام مدیوم ببریم بگیم اینستاگرام بوده یا مثلا یوتیوب بوده پلتفرم هم راه افتاده به تعداد زیاد.
محسن نژند: بله بله ما مثلا خیلی جالب بود چند سال خیلی کار کردن رو شبکه اجتماعی، شبیه مثلا اینستاگرام رو بزنن ولی کو الان؟ در مورد مثلا همکارها در مورد زیرساخت ها پلتفرم ها ببینید یه نکتهای که توی داستان وجود داره ممارست و موندن چون خیلی وقتا یه حرکت جهادی اتفاق می افته یه چیزی راه میفته ولی تهش به خاطرعوض شدن تیم تهش به خاطر عوض شدن نمیدونم این دولت این آدم اون فلان کل پروسه اصلا میره
حسام بیات: استاپ میشه
محسن نژند: اصلا عوض میشه مدل توسعه عوض میشه بیزنس مدل عوض میشه ولی میگم کارهای خوب کردن نمونه واقعا دوستای خوبی دارم که توی مدتی مثلا من یادمه ما اون موقع که توی شرکت بودیم این طرف رقیب داشتیم و الان من با اون رقیبه بنیانگذارش رفیقم؛ این همیشه میگه میگه من ۹۳ تا ۹۵ بازی بازی میکردم که عملاً بشه نشه این کار رو بکنم این شرکت رو راه بندازم یا نکنم بعد یه مدت اصلا رها کرد رفت سمت چیز دیگه بعد از جذب سرمایه دوباره برگشت تو فرایند و الان جز سرویس های خوب ایرانه تو سرویس برگزاری کلاس آنلاین خیلی خوب داره کار میکنه و ولی خوب متاسفانه چالش زیاده ببینید مثلا همین دیروز دیتا سنتر پارس آنلاین عملا رفته رو هوا و اصلا خبری ازش نیست.
حسام بیات: امروز که اینو ضبط میکنیم توی مهرماه ۴۰۲ هستیم و این اتفاق افتاده.
محسن نژند: و خیلی جالب بود اتفاقا من سرویس اینترنت خونم هم همین دی اس ال پارسا آنلاینه نه شماره پشتیبانی جواب میدادن نه.
حسام بیات: من به بحث اینترنت میام ولی میخوام الان در رابطه با روی لایو بمونم چون یک جایی دیدم که ما واقعا لایو وقتی میشنویم اولین پرانتزی که تو ذهنمون باز میشه لایو اینستاگرام پلتفرم ها و چیزهای دیگه ولی شما تجربه ای داشتید که توی اتاق عمل لایو رفتین و اونو برامون توضیح بدید جون یه آدم درگیر بوده.
محسن نژند: تجربه خیلی جذابی بود اون اوایل داستان بود که ما ارتباطات ویدیو کنفرانسی را انجام میدادیم بعد از یه پروسه ای خیلی جا افتاده بود یه چیز روتینه که همیشه دکترها پزشک ها یه سری دوره های رو دارند به صورت بین المللی که دانششون رو با هم به اشتراک میذارن؛ یه کنگره بین المللی بود توی رم ایتالیا، که عمل جراحی زنده یا لایو سرجری اورولوژی رو با هم دیتاش رو انتشار میدادن و دانششون رو با هم صحبت میکردند ما یه دکتر خیلی حاذق و خیلی حرفهای داریم توی کشور البته دکترای زیادی داریم واقعاً در سطح بین المللی خوبن کار میکرد و یک دو تا پارت تایم داشت برای عمل جراحی زنده، از تهران به صورت ارتباط زنده تصویری ویدیو کنفرانسی با کنگره رم ایتالیا. برنامه رو به ما گفتن تعریف کردن من خیلی جالبه فکر کنم آخر سال هم بود یعنی آخر سال تعریف پروژه شد ابتدای فروردین ماه کنگره قرار بود انجام بشه یعنی انجام میشد ما عید پیش بینی های لازمه رو کردیم روز اجرا رفتیم اتاق عمل و تجهیزاتمون رو نصب کردیم تصویربرداری کارگردانی فکر کنم دو یا سه تا دوربین توی اتاق عمل داشتیم عمل جراحی اورولوژی بود و به شدت هم سخت بود یعنی خیلی جالب بود بیمارستان شهدای تجریش بود و اون اتاق وسط ما وسط اتاق های عمل تیم رژی و کارگردانی رو گذاشتیم.
حسام بیات: تصویرش برامون بذارید.
محسن نژند: آره خیلی چیز عجیبی بود ما رفتیم اونجا مستقر کردیم بعد دیدیم صدا خنده میاد از یه اتاقی بعد به یکی بچهها گفتیم که برو ببین چرا میخندن اینا آهنگ گذاشتن میخندن و رفت و با حال بدی برگشت گفت مغز یارو رو باز کردن اتاق عمل جراح مغزه.
حسام بیات: تجربه رسانه ای نبوده.
محسن نژند: نکته اول داستان بعد گفتیم خوب حله .
حسام بیات : چه جوری لایو رو نگه داریم.
محسن نژند: ما که اصلا خبر نداشتیم صبح برنامه باید قضیه شروع میشد ۹ صبح گفتن که آنلاین بشید که مثلا نه و نیم مثلا عمل جراحی رو باید شروع بکنن دکتر، حله ما خب مسلماً دو سه ساعت قبل باید اونجا باشیم استقرار را انجام بدیم از یک ساعت قبل تحویل بدیم.
حسام بیات: اینو دوست دارم به من بگید به جهت اینکه خب ما باید بفهمیم تفاوت شما تفاوت خدمتی که پخش زنده اینترنتی میکنه با لایو اینستاگرام چیه یعنی شما میآید چیکار میکنید.
محسن نژند: ببینید ما فرایندی ما طی میکنیم برای اینکه اون محتوای تصویر رو برسونیم به مخاطبی که مثلاً روی اینستاگرام داره نگاه میکنه چون ما هم لایو اینستاگرام انجام میدیم.
حسام بیات: تو هر بستری که میزبان باشه
محسن نژند: اون نفر هم با موبایلش هم لایو اینستاگرام برگزار میکنه ما یه دوربین فیلمبرداری داریم که اون همون شماتیک اون لنز موبایلی است ولی خوب واقعا دوربین فیلمبرداری فیلمبردار پشتشه حالا ممکنه چند تا دوربین فیلمبرداری باشه که فرایند کارگردانی توش هست سوئیچ و کارگردانی صحنه ای توش وجود داره یعنی کارگردان مدیریت در صحنه میکنه که به صورت زنده این تصویر کارگردانی و سوئیچ بشه.
حسام بیات: یک چشم فقط نمیبینه.
محسن نژند: آره نه مخاطب هدف هم عملاً حس میکنه که داره با زوایای مختلف اون رویداد رو میبینه سوئیچ میشه در لحظه سوئیچ شده هم مخاطب میبینه حالا بر حسب جاهایی که توش قرار داریم دوربین ها تو زوایای مختلف قرار دارند، کارگردانی میشه ماحصل همه اون داستانها مثلا به من نوعی که کارشناس پخش زنده اینترنتی هم میرسه و من اون رو استریم میکنم حالا پلتفرم کجاست مثلا اینستاگرام قاب و اشل و استایلی که توی اینستاگرام داریم مثلا با اشلی که مثلاً توی دوربین داریم میبینیم متفاوته ما مثلا تو فریم دوربین ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ مثلا فول HD داریم به صورت افقی میبینیم ولی توی اینستاگرام اگر بخواهیم ببینیم خیلی کوچیک میشه یه تعریفی رو کردیم خیلی هم جالب بود این هم حتی چیزی بود که جا انداختیم اینکه ما تصویر رو بچرخونیم که مخاطب موبایلشو بچرخونه فول اسکرین ببینه.
حسام بیات: آفرین متوجه شدم.
محسن نژند: وگرنه من اگه همون تصویر رو انتشار بدم مخاطب
حسام بیات: مخاطب کل صفحه رونمیبینه.
محسن نژند: اتفاق داشتیم تجربه، میگفت آقا من میخواهم این چت ها نیاد روی صورت من، تصویر منو نچرخون. کنسرت آقای رحیم شهریاری بود تو دوران کرونا.
حسام بیات: چقدر جالب.
محسن نژند: و میخواست کامنت ها رو بخونه و میخوند تو لایو.
حسام بیات: یعنی اجرا که میکرد فیدبک میگرفت. چقدر عالی.
محسن نژند: بله واقعا عجیب بود این خواننده واقعا جالب بود.
حسام بیات: یه بازه اینستاگرام عملا تو سال ۹۸ به بعد لایوهاش اصلا تمومی نداشت شما چقدر لایو رفتین اون موقع؟
محسن نژند: آماری که ما تو سال دو سال گذشته داشتیم ۵۰۰ برنامه و یه چیز آماری که در مورد اجرای زنده ها تو این چند سال اخیر بوده ۷۰۰ تا برنامه ما داشتیم و مسلما خب ما یه تعداد محدودی بوده خب اشل و ظرفیتمون هم محدود.
حسام بیات: خیلی اتفاق جالبیه همه ما مثلا منتظر دیدن اینا از پلتفرم بودیم از تلویزیون بودیم برنامه ها و بخش خصوصی اومدن به طور جدی روی این بستری که اینستاگرام داد برنامه ساختن.
محسن نژند: بله.
حسام بیات: حالا چه برنامه آموزشی برنامه سرگرمی که بیداد میکرد و خوب شما صفحه های افراد بزرگی در سوشال مدیا دستتون بوده این چه تجربه ای داشت؟
محسن نژند: من یادمه ما با یه مجموعه کار میکردیم که کمپین های تبلیغاتی داشت روی سوشال مدیا و اینستاگرام خیلی مطرح هم بود خیلی هم موضوعش داغ بود من یادمه که خب مورد هجمه هم واقع میشدند این مجموعه که اتفاقا تجربه مشترک هم داشتیم.
حسام بیات: بله توجه خیلی بالایی تو اون زمان بهش شد.
محسن نژند: و جالب بود که خب من مسئول پخش زندهام باید یه سری اطلاعات از اون صفحه داشته باشم؛ نام اون صفحه و رمزعبور اون صفحه رو باید به من بدهند که من تو اون فرایند بتونم.
حسام بیات: این صفحه در اختیار شماست کاملا
محسن نژند: البته نه این اشتباه فاحشی که مخاطبها دارند.
حسام بیات: چرا؟
محسن نژند: من به عنوان کارشناس پخش زنده فرایندی رو طی میکنم که با لاگین کردن روی صفحه اون مخاطب متفاوت هست. یعنی من کدی رو استفاده می کنم یا فرایندی رو برای ورود استفاده میکنم که مستقیماً وارد بحث پخش زنده روی اون صفحه میشم نه کامنت رو میبینم نه دسترسی به جای خاص این سایت
حسام بیات: دسترسی به سایتش رو نبینید شما
محسن نژند: دسترسی به اون قسمت ها رو نداریم و اتفاقا خیلی وقت ها گارد دارن مخاطب ها، داشتیم مثلا خواننده مطرح یا بازیگر مطرح یا یه آدم مطرحی بود که یوزر و پسوردشو نمیداد من چجوری رو صفحه تو لایو برم.
حسام بیات: یه دلیل مهم داشته
محسن نژند: باشگاه معروف داشتیم ما کمپین اول یه مجموعه بود یه باشگاه بود میخواستیم بریم آخر مجبور شدیم که قبول نمیکرد مخاطب میگفت که من نام کاربری رو به تو نمیدم کلمه عبور رو به تو نمیدم چون من نمیدونم تو بعدا چیکار میکنی با صفحه گفتم بابا من الان لایو میرم این پسورد شما عوض کن .
حسام بیات: خب من اول فکر کردم که شاید به دلیل اینکه ممکن بوده اون صفحه داره یه سری اعتبارهای فیک بوده باشه چنین کاری رو میکردن .
محسن نژند: یه بخشیش مراوداتی که درون اون صفحه داره اتفاق میفته؛ دایرکت ها، چت ها فلان ولی نه
حسام بیات: واقعا شما دسترسی ندارید
محسن نژند: اصلا دوست هم نداریم به دردمونم نمی خوره ولی من یادمه مثلا پسورد یه مجموعه ای رو یه فردی رو داشتم به من میدادن؛ من رفتم گوشی اون نفر رو بگیرم پسوردش رو عوض بکنم آقا حواست باشه ها این گوشی الان پر فالوورترین گوشی ایران الان چهار تا صفحه روش بود چهار پنج تا صفحه بود و این چهار پنج تا صفحه تمام اینفلوسر های تاپ ایران بودن حالا تیکه تیکه برای اون جذاب برای من خیلی مهم نبود من وظیفهم این بود که یک ساعت بعدی اون محتوای اون برنامه رو لایو رو صفحه اون مخاطب برم یعنی رو صفحه اون برگزار کننده برم و خیلی برام مهم نبود که چه دایرکتی براش میاد خیلی وقت هم همین شکلی شده واقعا اینجوریه ها بعضی وقتا زنگ میزنن آقا مثلا پسورد ما یادتونه هست؛ یادمون نمیمونه.
حسام بیات: خب ببینید خیلی شاید خیلی دوست دارن اینجا کنجکاوی بکنن حتی خودم دیگه این صفحات بزرگ وقتی که همه رو مخاطبشون حساب میکنن چون اگه کمپین تبلیغاتی میرن چه اصلا اون برنامه که حالا تحت عنوان لایو شما دارید ایجاد میکنید رو مخاطبش حساب میکنن رو فالوورش حساب میکنن شما تا به حال از اون مخاطب میلیونی چه تعداد ویو لایو گرفتید؟
محسن نژند: یه مبحثی هست توی فضای سوشال به نام انگیج (Engagement) و درصد نفوذ مخاطب روی صفحات، متاسفانه به وفور با این مورد برخوردیم که صفحه تعداد دنبال کننده وحشتناک بالایی داره ولی مخاطب باهاش ارتباط برقرار نمیکنه یا اصلا واقعی نیست مثلاً ما داشتیم حالا چه تو محتوای زنده چه تو محتوای آرشیوی، شما فرمول ها رو میبینید دیگه هست دیگه تو فضای شما سرچ کنید انگیج یک صفحه یعنی میزان نسبت فالو کامنت به اون پست و تعداد دنبال کننده است؛ ما حالا این رو عیناً در لحظه در پخش زنده اینترنتی میدیدیم ببینید داستان پخش زنده اینترنتی یه بخشیش به اون زمان اجرای لایو هست؛ یه بخشیش ربط داره به اینکه من برگزار کننده من دارنده اون صفحه چقدر رو مخاطبم اثر میذارم و مخاطب من حاضره تا کجا با من بیاد.
حسام بیات: یعنی پس شما محتوایی رو استریم کردید که اصلا مخاطب ممکنه نداشته باشه.
محسن نژند: واقعا همینطور بود. ما مثلا من ۶ ماه برای مجموعهای ما لایو میرفتیم یک کارگاه خیلی تخصصی بود خیلی هم دانش واقعا سطح بالا بود و مباحث اونقدر پیچیده بود که خیلی وقته من نمیفهمیدم کل اون نفراتی که شرکت کننده بودن ۱۰ نفر بودند آنلاینشم ۱۰ نفر بودن بعد یه جا میگه خب بابا این محتوا رو میتونی لایو نذاری.
حسام بیات: و چندین کا هم فالوور قطعا داشته.
محسن نژند: دیگه بالاخره دنبال کننده داشت البته ارگانی بود، اون ارگان ارگانی بود که باید این آمار رو میداد حالا یا هر چیزی من این تعداد محتوای زنده تولید کردم.
حسام بیات: ولی خب خیلی فاکتور موثره یعنی اگه بخواهیم نگاه بکنیم
محسن نژند: این شناخت خیلی مهمه حالا اگه بخوام باز گریزی بکنم به اون اتاق عمله ما اتاق عمل، شناخت باید اینجا اتفاق میافتاد به اینها گفته بودن ۹ صبح یا ۱۰ صبح آنلاین بشید که عمل جراحیتون رو زنده پخش میکنیم ما از ۱۰ صبح از ۹ صبح که آنلاین شدیم ۱۰ صبح دیدیم خدایا هیشکی با ما ارتباط برقرار نمیکنه این بیمار رو هم بردن تو فضای بیهوشی و بیهوشه ولی هیچکس نمیاد زنگ زنگ زنگ بعد تو تصویر دیدم تو ارتباط کنفرانسی دو نفر تو تاریکی سالن رم ایتالیا اومدن تو سالها گفتن بعد ارتباط گرفتیم، صدا دادیم، تصویر دادیم آقا چرا هیچکی نیست و دیدیم ده صبح اونا بوده نه ده صبح ما.
حسام بیات: آها اینجا باز اختلاف زمانی اینجا مطرح بوده.
محسن نژند: شناخته خیلی مهمه
حسام بیات: خب شما به اصطلاح نه تنها استریم داشتی از اینجا میکردید یک کشور خارجی هم حتی ریاستریمش هم داشتید انجام میدادید
محسن نژند: بله، البته ارتباط ویدیو کنفرانسی بود استریم نبود. ارتباط ویدیو کنفرانسی بین این دوتا نقطه بود تو فضای آمفی تئاتر خیلی مجهز و مرتب داشت تماماً پازل طور همه عمل ها پخش میشد و هرکی هر زمانی اونجا زمان تخصصیش بود تصویرش رو روی پرده نمایش به صورت خیلی بزرگ پخش میکردن و در موردش نظر میدادن میگم جالبی ارتباط ویدیو کنفرانسی تو بحث رفت و برگشته ما فرایند رفت و برگشت صدا و تصویر رو برای جراح توی ایران با فضای کنگره رم داشتیم و اونجا داورهای توی کنگره با جراحی که داخل ایران داشت جراحی میکرد و در حین عمل بود صحبت میکردن.
حسام بیات: دیلی تایم مطرحه. خیلی چیزا تو این وسط مطرحه.
محسن نژند: ارتباط کنفرانسی دیلی نداره.
حسام بیات: مشکلی نداشت.
محسن نژند: میلی ثانیه است
حسام بیات: شما لایوتون رو با دیلی میرید در واقع
محسن نژند: سرویس پخش زنده انتشارش این شکلیه که شما استریم رو میفرستید سمت سرور، سرورها پخشش میکنند حالا به میزان زمانی که این انتشار اتفاق میفته و مخاطب دریافت میکنه این تفاوت زمانی که مخاطب یعنی از سمت سرور و سرور دریافت کردن هست شما مثلاً تو محتوای تلویزیونی شاید دو یا سه ثانیه.
حسام بیات: بگیم سه تا پنج ثانیه
محسن نژند: سه تا پنج ثانیه
حسام بیات: بتونی کنترلش بکنی
محسن نژند: توی استریمینگ از هشت ثانیه تا ۱۵ ثانیه مثلا روی اینستاگرام، مثلا توی سرویس داخلی ۲۰ تا ۳۰ ثانیه است بعضی از پلتفرم ها هم که اصلا عملاً شما تاخیر رو توش میندازید
حسام بیات: خب خیلی این دیلی بزرگیه پس فکر کنم شما چالش کمی میخورید توی لایو.
محسن نژند: اتفاقا نه.
حسام بیات: چرا؟ تلویزیون سه ثانیه است شما میگید ۲۰ ثانیه وقت دارم.
محسن نژند: میتونه بیست ثانیه کمک بکنه به خاطر اینکه من تو اون ۲۰ ثانیه بتونم مدیریت بکنم ولی از لحظهای که استریم رو شما قطع بکنید به ثانیه نمیکشه دیگه؛ مخاطب هدف اون طرف میبینه که شما قطع شدی ولی برای بحث مدیریت کردنش ما رویدادهای زیادی داشتیم که دنبال این بودن که این محتوا رو یه جوری توش تاخیر بندازن، سانسور بکنن، مدیریت بکنن.
حسام بیات: بله این هستش اصلا تو پخش زنده.
محسن نژند: تو سازمان هست تو تلویزیون هست.
حسام بیات: همجا هست.
محسن نژند: ولی ما تو بحث استریم این قسمت رو اول که قبول نداشتیم و نداشتیم، الان کم کم داره یه سری ابزارآلاتی که اونور استفاده میشده اینور هم میاد ولی باز هم من اعتقادی بهش ندارم و ازش استفاده نمیکنم؛ اتفاقاً مخاطب خیلی از وقت ها مشتریان و مخاطبا از ما میخوان که ما به عمد روش تاخیر بندازیم یا مدیریت بکنیم روی تصویر ترجیحا قبول نمیکنم یا پروژه رو قبول نمیکنم یا اون کار رو نمیکنم.
حسام بیات: ولی خوب ممکنه از شما بخوان یا اصلا بحثش مطرح بشه
محسن نژند: بله
حسام بیات: اون لایو برنامه چندین وجه خیلی مهم داره
محسن نژند: بله
حسام بیات: ممکنه ما بعضاً دیده باشیم حتی نیاز باشه بازدید برای اون ایجاد بکنیم حتی یک فرمتی رو بهشون چون عملاً ما زنده نمایی رو هم داریم آیا چنین کاری شما کردید توی برنامه تلویزیون خیلی اتفاق میفته.
محسن نژند: ما روی پلتفرم هایی که آی پی تی وی اند (IPTV) یعنی زیر مجموعه سازمان حساب میشن یا زیر مجموعههایی مثل ساترا هستند که محتوای زنده داریم روشون انجام میدیم پلتفرم های زیادی هستند که دارن اون محتوا رو زنده انجام میدن یکی از پروتکلهاشون حضور ناظره، ناظر پخش در سازمان تعریف شده است؛ شما یک شخصی رو دارید که روی محتوایی که داره زنده تولید میشه، سوئیچ میشه، کارگردانی میشه، تولید میشه به قول شما فایلهای میان برنامه، همه این داستانها مدیریت میکنه و بعد از فیلترینگ اون نفر و حتی حضور اون نفر اون محتوا زنده میشه من یادمه مثلاً جشنواره مهمی داشتیم که تا مجوز آی پی تی وی (IPTV) نیومد که شاید یک ساعت طول کشید نمیدونم از برنامه گذشته بود.
حسام بیات: تو برنامه زنده خیلی اتفاق میفته
محسن نژند: و اجازه ندادن برنامه زنده بشه بعد من اصلا برام تعریف نشده بود بحث پروتکله دیگه و ما داشتیم حتی تو ارتباطات کنفرانسی هم داشتیم من یادمه با تجهیزات حرفهای ما رفتیم یه برنامه رو ارتباط کنفرانسی برقرار بکنیم پروتکلی که برای نهاد ریاست جمهوری مطرح شده بود توی اون موقع این بود که دوربین فیلمبرداری با قابلیت رکورد حق نداره در این فضا حضور داشته باشه و باید خارج بشه.
حسام بیات: در خود نهاد.
محسن نژند: بله چون یک مجموعه زیر مجموعه نهاد برای مبحث ارتباطات کنفرانسی شکل گرفته بود اتفاقاً از دوستان من
حسام بیات: این اتفاق داشت میافتاد کاملا مشهود بود. فقط مربوط به دوران کرونا نیستش اصلا.
محسن نژند: بله نه می خوام بگم خب ما جاش انداخته بودیم که ما با تجهیزات خودمون راحت میتونیم این کارو انجام بدیم حتی با کیفیت بهتر.
حسام بیات: ولی خب شما در نهایت محتوا رو دارید.
محسن نژند: بله و اینها کاملا مخالف داشتن بودن و من یادمه اون برنامه تیم تصویربرداری کنسل شد؛ حتی منم به عنوان کارشناس پخش زنده کارم کنسل شد؛ برگشتم تهران، پروژه دماوند بود و صبح به من زنگ یعنی شب به من ۱۱ زنگ زدن گفتن ۵ صبح اینجا باشه دوباره رفتیم ارتباط برقرار کردیم حالا به مسائل اینترنتی و این داستانها بود
حسام بیات: میگید اینترنت، لایو روی اینترنته و ما اینترنتمون یه چالشه
محسن نژند: ببینید من رشتم ای تی (IT) بود و این خیلی به من کمک کرد که بشناسم و بفهمم که از فضای اینترنت چه جوری به صورت بهینه استفاده بکنم، یادتونه یه سری کلیپ ها پخش میشد توی سوشال میگفتند اگر بخواهید سرعت اینترنتت بیشتر بشه این شلنگه رو خمش کن بعد یهو رهاش کنی.
حسام بیات: بخدا ما این کارا نکردیم.
محسن نژند: از این چیزایی بود که تو سوشال پخش میشد و جوک و اینا بود و هست.
حسام بیات: به خدا نمیخوام بپرسم با چه وی پی ان (VPN) روی اینستاگرام لایو میرید میخوام واقعا بدونم چیکار میکنید با اینترنت.
محسن نژند: یه بخش اول شناخت اینترنتی که من درش قرار دارم در فضایی که از اونجا قرار دارم ما مثلا تو وهله اول شناخت محیطی که درش قرار داریم بهمون کمک میکنه که انتخاب بهترین سرویس اینترنتی را انتخاب بکنیم؛ چه اینترنت های ثابت مثل دی اس ال (DSL)، پوینت تو پوینت، VDSL یا هر کدوم از سرویس های ثابت که به خط تلفن و خطای ارتباطی یا مایکروویوی ربط داره چه از اون طرف شما فضا رو ببینید واقعا بهتر شده از این بابت حالا نمیخوام تعریف از شخص.
حسام بیات: با کی مقایسه میکنید که میگید بهتر شده؟
محسن نژند: ۹۵ به این طرف خب خیلی متفاوته
حسام بیات: خب اره توسعه رو داشتیم ولی از اون طرف محدودیت هم داشتیم.
محسن نژند: خب این که مسلمه. ببینید سه سال انحصار تریجی (3G) دست یه اپراتور بوده.
حسام بیات: انحصار فورجی (4G) یا تریجی (3G)؟
محسن نژند: تریجی (3G) دست رایتل بود. سه سال انحصارا
حسام بیات: ما داریم از چه زمانی صحبت میکنیم قبل ۹۷ قطعا دیگه؟
محسن نژند: آره این مال سال ۹۴ به قبله.
حسام بیات: و ما روی اون بستر لایو می رفتیم خیلی عجیبه؛ به کیفیت آیا به فول اچ دی میرسید؟ اصلا
محسن نژند: اصلا نه ولی خب دوربین که کیفیتش بالاتر بود مثلا دوربین به ما خروجی فول اچ دی (Full HD) تحویل میداد میتونستیم این رو بهینه بکنیم ببینید بازی هایی که ما در حین اجرای پخش زنده میتونیم بکنیم زیاده.
حسام بیات: میبینیم اینا رو توی استریم دقیقا
محسن نژند: آره با بیت ریت میتونیم بازی بکنیم اگر دیده باشین دیدیم دیگه مثلا یه تصویر
حسام بیات: نمیذاره قطع شه
محسن نژند: بلوری مثلا خیلی کیفیت نداره ولی قطع نمیشه حالا اینکه من از اون اینترنتی که دارم چجوری بهینه استفاده بکنم تخصصی که ما تعریفش کردیم گفتیم تخصص
حسام بیات: این بعد انحصاره میگید انحصار دست اپراتور بوده الان بهتر شده
محسن نژند: ببینید من حرفم سر این بود که تریجی (3G) دست یک اپراتور غیر مرتبط بود به نام رایتل
حسام بیات: که مخابرات اینا نداشتن.
محسن نژند: و توی فرصت یک ساله تمام اپراتورها، ایرانسل، همراه اول و بعدشم یه اپراتور مجازی فکر کنم شاتل بود یا یکی دیگه بود نمیدونم
حسام بیات: شاتل هم بود تو مارکت بالاخره
محسن نژند: فورجی (4G) رو آوردن تو یک سال پیاده کردن تو کل ایران ببینید انحصار دست اون مجموعه بود تریجی (3G)
حسام بیات: این توسعهای که شما میگید
محسن نژند: من میخوام بگم این فضا خیلی فراهم شد حتی خیلی جالبه ببینید یکی از چالشهایی که ما الان درش درگیریم مخصوصاً توی مرکز کشور و تهران تو مراکز استانها و جاهایی که شلوغی هست میزان استفاده از اون دکلیه که داره استفاده میشه یه چیزی هست به نام بی تی اس (BTS) که دکل مخابراتیه؛ این یک ظرفیت داره شما مثلاً این لیوان میدونید که مثلاً ۴۰۰ میلی لیتر ظرفیت داره اون دکل هم مثلاً ۲۰۰۰ تا مخاطب میتونه بهش وصل شه اگه ما توی تهران مثلاً چند میلیون مخاطب داریم که همشون توی منطقه خاص درگیرن خب مسلما اون بی تی اس (BTS) یا باید افزایش پیدا بکنه یا باید مخاطبها کم بشن یا باید کیفیت کم بشه که اولین چیزی که نمیدونم حالا من خیلی تخصص اون حوزه رو ندارم چیزی که درگیر میشه مثلاً من تجربی این رو دارم بهتون میگم تو جاهای شلوغ همیشه آپلود کاسته میشه اگر دانلود خوب باشه
حسام بیات: این به عنوان اپراتوری که ازش استفاده میکنید ربط نداره
محسن نژند: نه نه نه
حسام بیات: کلیه؟
محسن نژند: آره کلیه ولی بخشش سرمایه گذاری اون اپراتور در اون بخشه. من اگر میدونم که مثلا در منطقه نیاز داره که پنج تا بی تی اس (BTS) بزارم ولی یه دونه میذارم و میخوام همه مخاطبا به اون وصل بشن خب مخاطب نمیتونه اینترنت یا استفاده مطلوب رو تو اون منطقه ببره میگم این یه مورد برای مایی که تو تهرانی مثلا به ضررمون شد شما همون بی تی اس (BTS) میزاری تو شهرستان خب اونقدر استفاده نداره مخاطب هم میتونه تا حداکثر اون ظرفیتی که اون مثلا دکل داره استفاده ببره و من تو شهرستان واقعا تو دور افتاده ترین نقاط ایران ارتباط ویدیو کنفرانسی برقرار میکردم.
حسام بیات:من برام جالب شد شما استارلینک ندارید با همین اپراتورها کار می کنید.
محسن نژند: دقیقا ولی من کاری که انجام دادم این بود که شناخت یکی از ابزارهایی که باهامه اینه که تجمیع البته من حتی تجمیع کننده سیم کارتم ندارم.
حسام بیات: خب این کار خیلی جالب شد چطور؟
محسن نژند: ببینید کار یک کارشناس پخش زنده است اینه شما با صرف گرفتن یک مودم، یه سیم کارت و حالا تبدیلها واین داستانها نمیتونید بگید یه نفر استریم میتونه بکنه خوبه. نه من به جد الان وایمیستم پشت این قضیه میگم خیلی الان استریم میکنه ولی استریمی که ما میکنیم با اونها میکنند متفاوته
حسام بیات: این کاملا مشهوده
محسن نژند: دلیلشم اینه که خب من نسبت به اون جایی که هستم نسبت به اپراتوری که استفاده میکنم شناخت کامل دارم حتی با زیرساختم ممکنه من ارتباط برقرار کنم من یادمه مثلا برای یه جایی بود البته چند تا اتفاق این شکلی داشتیم اومدن دکل اختصاصی برای ما زدن و نصب کردن این همکاری رو داشتی مثلا نمایشگاه بوده.
حسام بیات: من این رو دیدم ایرانسل یا خیلی جاهای دیگه قشنگ میاد مستقر میکنه. حتی اگه نهاد ریاست جمهوری برنامهای داشته باشه. تو برنامهاش هست.
محسن نژند: تونل چالوس بود که خط اول که داشت اتفاق میافتاد اون منطقه اصلا آنتن نداشت، اختصاصاً همراه اول فکر کنم اومد بی تی اس (BTS) نصب کرد ولی گفت آقا ظرفیت این محدوده و اتفاقا آخر دولت آقای روحانی بود و ارتباط کنفرانسی با دفتر نهاد بود آقای روحانی هم افتتاح همزمان بود آخرین پروژه هاش بود یکی از چالشهایی که داشتیم این بود که محدودیت رو من میفهمیدم ولی خبرنگار و عوامل و آدمهایی که تو اون لوکیشن قرار دارند متوجه نبودن؛ یه وظیفه که برای من ایجاد شد تک تک اون نفر شاید نفر ۵۰۰ نفر آدم بود داد میزدم خواهش میکردم دوستان اینجا اینترنت ضعیفه و این دکل رو برای ارتباط ویدیو کنفرانسی نصب کردن خواهش میکنم لایو نذارید خواهش میکنم اینترنت مصرف نکنید.
حسام بیات: پهنا باند رو نگیرید.
محسن نژند: و این کارو نکردن و دقیقا ثانیهای قطع شد و به صورت ثانیهای قطع شد خیلی جالبه من آرشیوش رو دارم ویدیو رو اون طرف تو دفتر نهاد گفتن علاوه برکت الله و آقای روحانی گفت که افتتاح بشه ماشینها از
حسام بیات: توی همون لحظه
محسن نژند: دقیقا همون لحظه قطع شدیم و پرید بیرون از پلتفرم و ما مجبور شدیم دوباره بریم و اتفاقاً من بعدا آرشیو زنده برنامه زنده رو دیدم این بود که اون طرف مخاطب میگفت که آقای روحانی گفت که خیلی حرف جالبی زد گفت بعد اینکه وصل شدیم گفت که خوشحالم بالاخره این عبور رو من دیدم دلمون قرص شد و واقعا میگم من اومدم اونجا ما واحد سیار داشتیم واحد سیار رفته بودیم اونجا با واحد سیار اومدیم بیرون اومدم بیرون و دیدم اوضاع خوب نیست همه موبایل ها دستشون دارن مثلا محتوا فیلم میگیرن و لایو گرفتن و فلان اینها داد زدم جوری بود که بچههای نهاد منو کشوندن کنار داد نزن این آدمای مهمین؛ هر چقدر مهم باشه این ارتباط مهمتر از همه اون قضیه است و بعدا میگم شاهد این داستان بودم دیگه ثانیهای قطع شد ولی اینکه مخاطب اپراتوری که پشت این ارتباطه بفهمه چه اتفاقی داره میافته نکتهای که خیلی روش تلاش کردیم واقعا کانتنت نبود واقعا آموزش نبود من یادمه یه بخش عظیمی از وقت من خیلی وقتا میرفت بابت اینکه مکاتبات متنی، ایمیلی تماس، تصویری با آدم های این کاره اون سمت بکنن.
حسام بیات: تجربه مطالعه ای
محسن نژند: خیلی وقتا باور نداشتن مارو.
حسام بیات: در مقایسه با جهانی چی میگفتند.
محسن نژند: ببینید ما خیلی وقتا یه کارهای عجیبی رو میکنیم که مخاطب بین المللی تجربش نکرده مثلاً من یادمه که ما وقتی کپچر میکردیم دوربین رو و میآوردیم تو فضا استفاده میکردیم توی پلتفرمی که تعریف نشده بود اصلا موبایلی بود مثل اینستاگرام اصلاً مخاطبین شما دارید چیکار میکنید؟ مگه داریم؟ مگه میشه درسته خودشون توسعه داده بودن شاید خط اول اونا بودن
حسام بیات: باور نداشت
محسن نژند: ولی استفاده نمیکردن و من خیلی برام جالب بود که این داستان رو واقعا میگم ما خیلی وقتا اولینها رو خیلی جاها اجرا کردیم و خیلی سخت بود مثلا من اولین، اولین تماشاگر مجازی توی ایران رو برای فینال لیگ برتر بسکتبال داشتم با یکی از آژانس های تبلیغاتی رفتیم کار انجام دادیم این پیشنهاد رو دادن گفتن آقا دوران کرونا مثلا لیگ برتر آمریکا اسمشم یادم نمیاد اجرا کرده عکس شماتیک گفتن فقط یه کلام به من گفتن، گفتن میتونی گفتم آره. ما دور تا دور ورزشگاه آزادی رو ال ای دی (LED) زدی و مخاطبها رو به صورت مجازی آوردیم اونجا جوری بود که تو فینال که این اتفاق افتاده بود برای خود بازیکنای در حین مسابقه اصلاً عجیب بود حواسشون پرت میشد.
حسام بیات: خیلی جذابه
محسن نژند: داره بازی میکنه یکی اونجا تو تصویر مثلا میگه برو جلو بعد یارو برمیگرده نگاه میکنه و گیج میشد که الان باید چیکار کنم مخاطب مجازی یعنی چی؟
حسام بیات: وای چقدر جالب
محسن نژند: و بعدها مثلا تو فضای استودیو شکلهای مختلفش اجرا شد کارهای مختلف انجام شد و خیلی کارا نشد.
حسام بیات: مخاطب مجازی خیلی جالب بود توی برنامه های خارجی هم دیدیمش دیگه دوران کرونا خیلی جواب داد.
محسن نژند: بله
حسام بیات: و همزمان داشتن لایو میرفتن یه بحثی که اینجا الان مطرح هستش بحث اینستاگرام و یوتیوبه و خب اینا پلتفرم های هستند که خیلی تکلیفشون مشخصه خب چه تجربه روی یوتیوب داشتید؟
محسن نژند: زیاد و به وفور اتفاقاً تو همین هفته و همین روزا هم درگیرشم خیلی از مجموعهها.
حسام بیات: میخوام به اینجا برسم ببینید از پارسال اتفاقات عجیبی تو اینترنت افتاد شما الان از تجمیع سیمکارتها گفتین از روش های اتصال گفتین هر جوری که باشه ما داریم به نوع دیگهای وصل میشیم و سرعت کاهش پیدا میکنه در هر دو پوینت یعنی یه چالش اگه قبلا داشتیم از جنس مواردی که شما گفتین یکی دیگه الان بهش اضافه شد.
محسن نژند: فیلترینگ
حسام بیات: ما خب یه بعدی هم داریم نگاه میکنیم که اصلا کلا کسی دیگه لایو نرفت کسی دیگه کار نکرد تا دوباره تقریبا از نیمه دوم در واقع سال 401 که داشت تموم میشد و بعد ازعید نوروز شروع شد دیگه هنوز هم داریم میبینیم که همه خیلی با احتیاط استریمینگ انجام میدن این قطعی اتفاق میافته همه به طور خوب وصل نمیشن، یوزرهامون همه اصلا مشخص نیستن از کجان این سایت رو نگاه میکنیم یه چیز عجیبی هستش خب یوتیوب که فیلتر بود الان اینستاگرام بهش اضافه شد اوضاع چطوره؟
محسن نژند: خیلی لطمه سنگینی به ما وارد شد سال پیش واقعاً سال قشنگی نبود فضای اینترنت اصلا مطلوب نبود و اصلا تعریف محتوا و انتشار محتوا هم برای مخاطب تعریف پذیر نبود خب من کجا بزارم چرا بزارم اصلا اگر بزارم حرف میشنوم و ولش کن اصلا انتشار ندیم.
حسام بیات: این محتواش بود.
محسن نژند: این تازه محتواش بود تو بحث زنده ما چالش مشترک داشتیم همین جا.
حسام بیات: تازه رو پلتفرم داخلی .
محسن نژند: داخلی بود ببینید خوب ما اسمش اینه که مثلاً خیلی چیزها رو داخلی داریم اگر بخواید بینالمللی کار بکنید دیتا سنتر، زیرساخت، سرور، سی دی ان (CDN) و مباحثی که ربط داره به بحث انتشار محتوا و دسترسی به محتوا تو بین الملل باید فراهم باشه ما کنگره داشتیم یا مراسم داشتیم به صورت بین المللی برگزار میشده رو سرویس داخلی مخاطب بین المللی نمیتونست شرکت بکنه سخنران بوده بهش گفتن خب ما سرویسمون اینه و من نتونستم باهاش ارتباط برقرار کنم پس شما نمیتونی بگی خب من اینجا رو دورش رو میبندم و داخلی کار میکنم.
حسام بیات: حتی داخلیش هم کار نمیکنه.
محسن نژند: ببینید ما الان واقعاً سرویسهای زیرساختی مهمی رو خیلیاشونو خبر دارم که زیر ساخت سروری شان داخلی نیست و به جد داخلی نیست یعنی اگر به مشکل بر بخورند واقعا باید تیم بیرون از ایران و بیرون از این مجموعه کار بکنه، دیتا سنترهای خوبی و زیرساخت های خوبی توسعه پیدا کرده ولی نمیدونم نمیشه این اتفاق نمیتونه بیافته محدود شد گفتن آقا ما اینستاگرام رو هم مثل یوتیوب مثل باقی پلتفرم ها فیلتر میکنیم من یادمه تلگرام فیلتر نبود ما لایو فیچر تلگرام بود که شما کدی رو میتونستید بزارید داخلش که لایو از طریق همون پلتفرم دیده میشد خیلی جذاب بود یعنی شما نیاز نبود تازه یه پلتفرم معرفی کنی بگی آقا برو اینجا لایو رو ببین مخاطب تو همون جایی که مخاطب
حسام بیات: متن باز بودنش آماده بود
محسن نژند: آماده بود خیلی خوب بود حالا اصلا من هیچ وقت دلیل فیلتر شدن یوتیوب رو نفهمیدم و خیلی هم باهاش ارتباط نداشتم اون اوایل خیلی مخاطب من خیلی باهاش ارتباط نداشتم و حوزهام هم فرق داشت ولی الان نمیتونید بگید من از یوتیوب استفاده نمیکنم، از اینستاگرام، استفاده نمیکنم. قانون کردن، توی مملکت برای سازمانهای دولتی که حق اجازه و انتشار و داشتن صفحه اختصاصی روی اینستاگرام و پلتفرمهای بینالمللی رو ندارید یوتیوب، اینستاگرام اگر داشتن همه غیر فعال کردن یک سال گذشت دوباره فعال کردن
حسام بیات: کنترل شد
محسن نژند: خب چی من نمیفهمم یعنی چی آخه. مخاطب اونجا خب اگر داریم زیرساختش رو بدهید مگه ما الان از مسیریاب داخلی استفاده نمیکنیم دیگه به زور جاش انداختیم دیگه.
حسام بیات: خیلی جالبه پارسال یادتونه این خبر اومد که گفتن ما میخوایم ادامه ندیم همون داخلی
محسن نژند: بله بله
حسام بیات: و این خیلی چالش برانگیز بود
محسن نژند: ببینید خیلی چالش سختی البته هر کدوم از اینها به فراخور زمان دانش انتشار پیدا میکنه تفاوت بین اوپن سورس و سورس کد هایی که مال خودمون مجموعه تفاوت مثلاً ios با اندروید الان خیلی از پلتفرمها با وجود سرویسهای اپن سورس با وجود توسعههای به صورت دانش جمعی داره توسعه پیدا میکنه بحث ای پی آی (API) مطرح شد بحث نیاز شد که نیاز نیست چرخ رو دوباره بسازی و همه این داستانها رو خودت داشته باشی من واقعا چالش اولیم برای بحث لایو همین بود مخاطبا میگفتند ما سرویس اختصاصی خودمون رو میخوایم در صورتی که نیازی نبود من یکی از تعریفهام این بود همیشه با مخاطب مشتری میگفتم مگه ما چند تا اینستاگرام تو کل دنیا داریم، چند تا یوتیوب داریم، چند تا گوگل داریم بابا ما چقدرهزینه کردیم سر زیرساختایی که بشه گوگل، اسماشون بود و هست الان کجاست خب اونو فیلتر کنی اصلا چجوری تو اون دامنه بریم.
حسام بیات: نمیشه
محسن نژند: اصلا نمیشه جستجوی صحیح و درستی نمیشه توش کرد خیلی اتفاقات.
حسام بیات: اینقدر پلتفرم کامل خب نمیشه گفت کامل هزار تا باگ داره الان بچه های برنامه نویس و اینا خیلی نظر دارند ولی خوب یک سیستمی که داره کار میکنه بحث، بحثی که الان واقعاً ماناتایزی که داره روش انجام میشه ما ایرانیا بهرهای ازش نمیبریم بچه های یوتیوب خوب کار میکنن تردیدی نیست چون متمرکزن. ماناتایز اینستاگرامم بلدن یا یه سری رسیدن بهش به بقیه نمیگن یا اصلا بنده خدا واقعا باید برن یک سوزنی رو توی خارج ایجاد بکنن تا بتونن این مسئله رو به نتیجه برسونند.
محسن نژند: چند وقت پیش هم باز مثلا یه مجموعه ای به خاطر اینکه حالا بحث ماناتایز کردن بحث کسب درآمد از طریق یوتیوب یک فرایندی که حساب بانکی، احراز هویت و سایر داستان ها پشتشه یه سری مجموعه ها شکل گرفتن که حالا شاید برای مخاطب عام میگم این رو مجموعه شکل گرفتن که این کار رو به نمایندگی اون شخص بیرون از ایران
حسام بیات: FCNR رو میفرمایید؟
محسن نژند: انجام میدن. بله ولی خب مثل اینکه یه تعریفی داشت باز من مثلاً خیلی دانشم کامل نیست نسبت به این حوزه ولی همین چند وقت پیش یکی از این مجموعهها به مشکل برخورده و نزدیک ۵۰ تا پیج یوتیوبر معروف پاک شده چرا چون ماناتایز توسط یک حساب کاربریه بعد یه قانون خیلی سفت و سخت داره یوتیوب میگه اگر شما مثلا مسئول ۵۰ تا پیجی یه دونه از صفحات یه دونه از خطایی تو یکی از محتواهاش بکنه کل اون ۵۰ تا مثلاً خدشه دار میشه و باید همشون جوابگو باشن. یه چالشی وجود داره الان توی کشور خیلی دارن مطرح میکنن که کنترل کردن روی انتشار محتوا اتفاق بیافته و من یادمه چند سال پیش تو اون مجموعه که بودیم میگفتن که هر محتوایی نباید لایو بشه من یادمه به ساعتهای خیلی زیادی که آمارش مثلا از زمان وجود انسان تا الان بود استریم شده بود ببینید این آمار ساعتیش چقدر زیاده یعنی آمار اینجوریه که از بدو حضور انسان در کره زمین
حسام بیات: چرا؟ چیشده؟
محسن نژند: خیلی آمار ببینید ساعتش چقدر میشه اینقدر زمان استریم شده بود روی این پلتفرم آمار خیلی ساعتها زیاده و مانیتورینگ کردن این همه کانتنت خیلی پیچیده و سخت دانش فنی کاملاً تخصصی روی حوزه هوش مصنوعی و حوزه های آنالیز دیتا مطالب بسیار پیچیده است و عملاً خیلی وقت غیر ممکنه مثلاً من یادمه روشهای مسخره اتفاق افتاده بود گفتم ما مانیتورینگ در لحظه داریم عین تیمهای پشتیبانی میز و صندلی نشونده بودند اون اپراتورها میشستن پای محتواها لایوها ویدیو های آرشیوی رو یا لایوها رو بعداً تو پلتفرم ها نگاه میکردن که ببینن که آیا این سرویسی که الان داره انتشار محتوا میکنه اون محتوایی که منتشر شده از خط قرمز رد میشود یا نمیشود اصلا نمیشد غیرممکن بود البته الان روشها به روز شده من میگم بازم من دانشم تو این حوزه خیلی کمه تو حوزه هوش مصنوعی ولی واقعا روش مانیتورینگ به شدت سخت و سنگینه الان ببینید پس یه سرویسی مثل اینستاگرام اگر شما یه محتوای موزیکی رو روی مثلاً ویدیوت میزاری و کپی رایت میخوره و در ثانیه محتوا رو پاک میکنه چقدر اون پشت کار پیچیده داره انجام میشه روی یوتیوبشم همینطور. شناخت پلتفرم خیلی مهمه که این چه فیچر چه امکاناتی و چه هزینهای پشتش شده کیا پشتش چیا پشتشن.
حسام بیات: البته کاربریش هم هست الان نسل زد با توییچ و دیسکورد داره میترکونه.
محسن نژند: واقعاً همینطوره بعد شما فیلتر بکنی داخلی استفاده کن اصلا نمیده ما مثلا یه توییچ رو مثال زدید یه پلتفرمی رو بچهها آورده بودن بالا شبیه توییچ اولین درخواستشون دونیت بود آقا من میخوام به من پول بزنه در لحظه بزنه بعد اصلا نبود تکنیک فنیش، دانش فنیش واقعا چالش بود پیاده کردن استقبال نشد چون ما متاسفانه از اینور داستان نداریم.
حسام بیات: پیمنت نداریم نمیتونیم کانکت بشیم
محسن نژند: مخاطب داخلی هم خیلی سخت مثال عینی بزنیم دیگه الان به شما بگن یه سرویس پیام رسان داخلی استفاده کن میگه من نصب نمیکنم دلیلش چیه میگی که خب من نمیدونم این دوتا تیک میخوره یا سه تا چهار تا چند تا تیک و کجا تضمین میکنی این اینکریپت و امن بودن اطلاعات بین من و مخاطب هدفم هست مثلا چالش رو داشتیم تو سرویس وبیناری دوران دولت قبل بود یکی از وزرا آمده بود جشن نوروزی با بچه های یعنی دیدار نوروزی آنلاین بود دوران کرونا بود دیگه گذاشته بود با یه سری مخاطب کسی اومده بود توی این ارتباط وارد شده بود البته از مدیران اون مجموعه بود و اون مجموعه تا مرز تعطیلی رفت چرا چون اینکه تو به چه حقی اصلا اونجا حضور داشتی بعد این ثابت میخواست بکنه که بابا من دعوت شده بودم خب کو دعوت نامه بعد از اینور میگفتن که چرا اعلام حضور نکردی چرا اصلا نگفتی سلام مثلا برای چی اومدی تو، بعد همه رو ضبط کردی مگه پلتفرم تو قابلیت ضبط داره به چه حقی ضبط کردی اصلا یه داستانهای عجیب غریبی داریم ما متاسفانه این چالشها رو داریم البته تو بین المللی الان مثلاً چند وقت پیش سر تیک تاک یه بحثی شد یه دادگاهی شکل گرفت سر بحث محتوا ببینید اونا قانونشون به قدری توی بحث انتشار محتوا جدی و سنگینه چون بحث آداب و بحث آموزش براشون جدیه میگه تو روی پلتفرمت حالا من بازم اونجا رو کامل رصد نکردم ولی یه بخشیش رو که دیدم این جلسه دادگاه رو به جد میگفتن که این محتوا محتواییه که به برای تینیج ها و بچه های زیر مثلا سن قانونی مخربه آیا شما این رو تایید میکنید یا نه خیلی جدی کار میکنه رو بحث آموزششون شوخی ندارن ولی ما متاسفانه.
حسام بیات: پلتفرم جدیه.
محسن نژند: ببینید یه مثال اینه که ما ایمیل الان میخوایم بسازیم سرویس های بین المللی ازمون میگن که آیا سنت بالای مثلا ۱۵ ساله ۱۳ ساله یا چند ساله تینیجی به بالایی میتونی ایمیل رو بسازی اصلا برای چی میخوای سن رو ازت میگیره من یادمه داشتیم که برای اقوام مثلا میخواستیم بسازیم نمیتونست اون بچه داشته باشه بعد چطور میشه که الان مثلا یه ابزاری رو بهش میدیم داخل کشور که واقعا برای بالای ۱۸ ساله بالای ۲۱ ساله
حسام بیات: واقعاً راههای زیادی وجود داره بچههای برنامه نویس خیلی مسلطن من در حد تجربه خودم میگم واقعا نمیشه دورش زد گولش زد یعنی خب شما الان دارید به هر جهت با فیلترینگ مبارزه میکنید یا اصلاً رو اون بستر مجبورید کار بکنید وقتی از شما لایو اینستاگرام میخوان
محسن نژند: مخاطب میخواد
حسام بیات: منم میخوام اینستاگرام ببینم منم قطعا وی پی ان (VPN) میگیرم و این وی پی ان (VPN) خیلی جالبه خب ما رفتیم مثلا از فلان کشور یه سرور گرفتیم یه کانکشننی رو ایجاد کردیم و خوب یکی از یوتیوببر های خیلی خوب من تو هفته های گذشته کارشو دیدم تعریف کرد من یه کار انتقال مالی میخواستم انجام بدم و حساب ما رو کاملا شناسایی کرد به جهت اینکه حالا ما گفتیم وی پی ان فلان کشور خارجی سرور زدیم داریم این کارو میکنیم سرور هم خریدیم اختصاصیه ولی خوب در واقع هر جوری بخوای کنترل بکنی با کوکیهای تو با اتصالات تو میفهمه که تو جیمیلت میری توی مثلا از مپ گوگل استفاده میکنی لوکیشنت روشنه یا قطعه نمیشه در واقع این مسئله رو هم دورش زد.
محسن نژند: ببینید همه اینا به داستان، دانش این حوزه برمیگرده چرا خیلی وقت ها صحبت از این میکنیم که از وی پی ان مثلا رایگان استفاده نکنید مثلا برید پولی استفاده بکنید بعد یه عده میگن نه این پولیه مثلا مال کیه این سرور کجاست این تانلی که اتفاق میفته اصلا تعریف وی پی ان چیه واقعا خیلی وقت ها میگم نیاز به تعریف و آموزش درسته متاسفانه یه سری چیزها میشه تابو بعد روشی ندارن
حسام بیات: یک مسیر مشترک میشه که همه به اشتباه میرن
محسن نژند: ولی تلخیش اینجاست که اونی که دنبال رفع مسئله باشه و نفوذ هم داشته باشه کارش رو انجام میده خیلی بده من یه تجربه تلخ دارم از ارتباط ویدیو کنفرانسی با چین یک ارتباط دو نقطهای تهران و چین، دیدین دیگه صحبت از اومدن رونالدو بود چند وقت پیش توی ایران میگفتن سیم کارت گردشگری، وزیر گردشگری گفت که ما سیم کارت
حسام بیات: خیلی ویدیوی خوبی بود اون سیم کارت گردشگری
محسن نژند: سیم کارت گردشگری رو میدیم و این میگفت اون وزیر فناوری اطلاعات تکذیب میکرد و آیا هست یا نیست ولی به عینه بهتون بگم من ارتباط ویدیو کنفرانسی داشتم قضیه مال یک سال پیشه یعنی پارسال امسال نیست اوج قضیه محدودیتهای اینترنتی بود من یه روز خوشی با تست رفتم ارتباط ویدیو کنفرانسی روی پلتفرم عمومی که داخل کشورم به وفور استفاده میشه و فیلتر هم نیست اسکایپ، اومدم روی اسکایپ یه ارتباط ویدیو کنفرانسی ساده از نظر من واقعا ساده ترین حالتی بود که برای من وجود داشت البته خوب تجهیزات دوربین و ارتباط دو طرفه و این داستانها یه امضای خیلی مهم تفاهم نامه بود یعنی باید دو طرف همدیگه رو میدیدند رفتم روز اجرا، روز اول نمایشگاهی بود خیلی فشردگی رو در هم تنیدگی همایش بود همایش رو باید میآمدیم باید میرفتیم شاید به ۱۰ دقیقه نمیکشید من باید ارتباط برقرار میکردم غیر یه جورایی خیلی سخت و غیر ممکن بود با اینکه تجهیزاتم آماده بود من فقط رفتم ستاپ رو بزنم هر چی این ارتباط رو زدم، ارتباط برقرار نشد اول به ما گفتن مثلاً روی زوم برید خوب زوم لاگین کردنش برای ما تو کشور فیلتره خیلی مسخره است لاگینش فیلتره ولی استفاده فیلتر نیست ساخت اکانت و اینا فیلتر.
حسام بیات: این تعیین شده بود که با چی کار بکنید آیا؟
محسن نژند: نه خودمون تست کرده بودیم ما اتفاقاً گفتن زوم گفتم زوم شاید دردسر ایجاد بکنه، میت رو داریم، اسکایپ رو داریم پلتفرمها.
حسام بیات: چیزهایی رو که میشه روش سرویس داد.
محسن نژند: دیگه ما گفتیم آقا بی دردسر بریم رو اسکایپ بدون دغدغه و خودمونو وارد چالش نکنیم پارسال هم بود من شرایط اینترنت کشور میدونستم آقا آدم شخص مهم رفت جلوی دوربین همه اومدن خبرنگار و فلان قضیه مهمی بود.
حسام بیات: بله
محسن نژند: هر کاری میکردم وصل نمیشد به قدری عجیب بود و من خب این فشارها به ما میاد ما در صدم ثانیه
حسام بیات: نمیتونید بگی وایسا تا من وصل شم
محسن نژند: ببخشید، من عذر خواهی میکنم باید ترک بکنی و پیدا بکنیم مسیر رو. وی پی ان وصل نمیشد سرویس دیگه در همون دقیقهها من دو سه تا اپراتورعوض کردم نشد فلان فلان نشد دیدم دستیار این نفر اومده بالا سرمن، همه بالا سر من بودن گفت که اینترنتت وصل نمیشه حالا خودم میدونستم دارم چیکار میکنم یعنی واقعا ببینید یکی از کارهایی که ما واقعا وظیفه مون انجام بدیم مدیریت و کنترل صحنه است حتی اگر واقعا بدترین اتفاق میافته واقعا باید مدیریت بکنیم باید جو رو آروم میکردم برای اینکه فضا
حسام بیات: بک لحظه پراز تنش و استرسه.
محسن نژند: و شما حساب بکنید که همه آدم های مهم مدیران که همه منتظر خب اونا هم همین شکلین، نمایندههاشون بالا سرتون و فقط باید مدیریت بکنی آقا آروم باشین فلان در این حد بهتون بگم، گروه چینیه ما تو شرایط تست که مثلا دوبار رفتیم و اومدیم یک کلام با ما نه انگلیسی صحبت کرده نه کلامی صحبت کرده اونجا یه تیکه انگلیسی به من گفت به من واقعا موندم که این آدم بلد بود صحبت بکنه و با من صحبت نکرد گفت اینو بگیر. من موندم چون خیلی اون موقع نمیدونم رمزی بود چیزی بود نفهمیدم یا یه چیزی اون داد گفتم پس میفهمیده با من صحبت نمیکرده و کامل هم فارسی مسلطه هم انگلیسی ولی خودشو وارد ماجرای ما نمیکنه دستیار اون آدم مطرح موبایلشو هات اسپات کرد گفت که موبایل منو بزن خطم آزاده و من واقعا ریختم به هم
حسام بیات: یک هات اسپات کار رو انجام داد
محسن نژند: تیر خلاص آخرم بود و کردم این کارو خط آقا سفید بود و ارتباط وصل شد خیلی مسخره بود.
حسام بیات: چیزی که هیچ اپراتوری جواب نمیداد.
محسن نژند: و من کجا میتونستم مثلاً ایرانسل، همراه اول، رایتل، شاتل.
حسام بیات: چیزایی که واقعا به ذهن من که این کاره نیستم میرسه.
محسن نژند: ولی در دو سه دقیقه همه رو تست کردم مبین نت، همه شون و اینها میدیدن ببینید در این حد که من خوردم به پایه تلویزیون بود یه چیزی بود پرت شدم اون سمت چون در حال بدو بدو بودم و باید اون لحظه ارتباط برقرار میشد من نمیفهمیدم بابا من همین یک ساعت پیش اینجا تست کردم چرا باید اون تایم جمر بزنن توی نمایشگاه بین المللی و چرا این خط این آقا باید آزاد باشه خط سفید باشه افتخار میکنی خطت آزاده باور کن منی که کارم اینه و باید محتوای زنده رو به دید هزاران نفر برسونم شرمم گرفت من میتونستم به واسطه مثلا گرفتن فضای کار.
حسام بیات: ببین کیفیت مهم نیستا بحث اینه که شما بتونید ساده ترین کاری که میخوای مسئولیتشو داری انجام بدی.
محسن نژند: و من وظیفهمه دیگه به عهده منه چون اون مخاطب اون طرف این ور باید بهترین حالت بشه حالا فرقی نمیکنه تو چه شرایطی باشی شما باید وظیفه مثلاً وجهش رو گرفتی حق الزحمه این کار رو گرفتی باید به بهترین نحو ارائه بدی و من یکی از وظیفههای مجموعهم اینه که اون دغدغه و ریسک رو کاهش بدم یعنی شما نوعی بشینی اون پشت بگی آها خب من به کار دیگم میرسم مسئولیت صوت و تصویر و اینترنت و خروجیش لایو با مجموعه مثلا نژنده تمام و این کار تعریف کردم ولی واقعا یه جایی آدم حسرت میخوره میگیم سر بدیهیات ما دغدغهمونه. مخاطب میگه من میلیونی هزینه کردم روی پلتفرمی مثل یوتیوب مثل اینستاگرام و من مخاطبم اونجاست جای دیگه بلد نیستم بهش بگم بیاد ببینه تازه میخوام بهش بگم بیاد اینجا باز دوباره باید هزینه بکنم.
حسام بیات: و چقدر ما تو این سال گذشته بچه های وب و مدیا و اصلا نمیشه گفت چه تعداد حجمی بابت این مسئله اذیت شدن.
محسن نژند: اذیت شدن، مسیرشون رو عوض کردن خیلیا کارمند شدن خیلی از مجموعهها تغییر کاربری دادن؛ تلخه.
حسام بیات: شما دقیقا این صاعقه رو من تو مجموعتون دیدم و شما فضایی بوده خیلی دوست دارم در ارتباط با تجربه که داشتید بیشتر صحبت بکنیم حالا یه قلوب آب بخورید آقای مهندس.
محسن نژند: ممنونم متشکرم
حسام بیات: من فکر میکنم که شما جز معدود شرکت هایی بودید که تو فضای استارت آپ حضور داشتید ولی از امکانات استارت آپ ها استفاده نکردید
محسن نژند: درسته
حسام بیات: به عنوان یک بخش خصوصی
محسن نژند: بله
حسام بیات: بر پایه تخصص و تجربهتون
محسن نژند: من اعتقادی به جذب سرمایه نداشتم مثلا خیلی جالب بود در مورد مدل کارم همیشه تعریف میکردیم اول تو وجه اول میگفتند توی مرحله اول میگفتند که شما استارت آپی بله شما برو ام وی پی تی (MVPT) رو بیار چشم پروپوزال رو بیار چشم بعد میرسیدیم به یه مرحله نه شما استارت آپ نیستی اینام دارن انجام میدن خب کی ما واقعا روزهایی بود که مثلاً من شروع کرده بودم لایو رو شاید سه نفر تو ایران نبودیم پنج نفر نبودیم به تعداد انگشتای دو دست نبودیم کل ایران بی دلیل نبود که ما رو تو دور افتاده ترین نقاط ایران میبردند و میبرند سر اینکه یه کاری که البته تخصص ماست الان میگیم ساده ولی در مورد جز به جز اینها واقعا سالها و زمان های زیادی گذاشتیم که یاد بگیریم تست و خطا کردیم.
حسام بیات: تمام مسیر که تو اینترنت کار میکردن اینطوری بوده این خودشون زحمت کشیدند و ساختنش هیچ کس نمیتونه بگه اینو آماده اومدن دادن به ما یا این اصلا پلتفرمش قبلا کار شده بوده واقعا اینو میشه حس کرد.
محسن نژند: الان خیلی جالبه از همکاران دوستان وبچه ها و خیلیاشون نمایشگاههای بینالمللی و کارگاهها و دورههای بینالمللی رو شرکت میکنند و هستند اتفاق خیلی مثبتیه که شما خودت رو در اشل جهانی ببینی بفهمی کجایی ولی یکی از دوستان اتفاقاً برای از بچههای فنی سازمان هم هست اتفاقاً برای این تکنیک وی ای آر (VAR) رفتن که دانش و تجهیزاتش رو بیارن برای همین مسابقات آسیایی و اینها.
حسام بیات: همین اتفاقی که دو هفته توی بازی هم افتاد.
محسن نژند: بله بله و شما حساب بکنید که این خب تجهیزات نیست امکانات نیست آموزش هم نیست یعنی کسی بلد نیست باید یکی بره آموزش ببینه و بیاره من در مورد این بنده خدا.
حسام بیات: مجری خارجی داشت دیگه درست میگم پروژه.
محسن نژند: تیم رو نمیدونم من چون بچه های سازمان کار نکردم نمیکنم آنچنان.
حسام بیات: VAR یه بحث چالشی بخاطر اون میگم که مثلا کسی کاری کرد توی ایران یا نه.
محسن نژند: ولی میخوام بگم تقریبا چند نفر داریم واقعا تاپ تن حوزه فنی اند بله میرن آموزش میبینند و میان آموزش میدن یا میرن تکنیک و تخصص رو میارن این بنده خدا رفت و من در مورد آخه داشت در مورد کشور میگفت اونجا میگفت و میگفت که البته رفته بود کشور حاشیه خلیج فارس جای دوری هم نرفته بود که حالا نمیدونم از اونجا آورده بود یا از جای دیگه کاری ندارم در مورد اتفاقات مارکت و بازار اونجا صحبت میکرد یه چیزی رو که گفت آدم حسرتش میگیره میگه که ما واقعاً با هیچ خیلی وقتا واقعاً ابزار نداشتیم تلاش میکردیم خودمون رو به جایی برسونیم بعد سوال پرسیدم گفتم که ما به عنوان مثلا کارشناس داخلی چقدر تفاوت داریم با مارکت بین الملل گفت خیلی گفت وقتی پاتو میذاری تو بازار بین المللی تازه میفهمی که اگر خیلی هم ادعا داشته باشی که بلدی تازه وارد مارکت میشی میبینی اوه جهان اولی که.
حسام بیات: اینجا یکی ولی فاصله به شدت بالایی.
محسن نژند: کاملا گرفتم میفهمیم حالا یکی میگه تحریمه یکی میگیم خود تحریمیه یکی میگه یکی میگه فیلترینگه هر چی این اختلافه خیلی فاحش شده یعنی ما در مورد وقتی تجهیزات صحبت میکنیم وقتی میگیم مثلا این کابل تکنولوژی جدیدیه میگن نه این کابل، کابل لاکچریه بخاطر لاکچری بودنش از گمرک رد نمیشه و ما نداریمش
حسام بیات: ابزار کارمونه
محسن نژند: ابزار کارمونه و خیلی چالشهای مسخره بعد مجبوری دست چندم با کیفیت پایینتر حالا به قول خودمون میگیم جنس چینی، کپی، های کپی و اینها استفاده بکنید و خیلی وقتا نیست یهو مثلا یه جوی راه میفته یه چیزی دیگه ناموجود میشه بخوای خارج سفارش بدی نمیشه ابزار استهلاک داره خراب میشه نیست بخوای بفرستیش برگشتش با خداست اصلا نداری نمایندگی خیلی جالبه این میکروفون ها برند سنایزر نمایندگی داره تو همه این کشورهای دور و ور ما مثلا خیلی اتفاق چیزیه کاشف گم میشه مثلا فرستنده یا گیرنده دوستان میگن که خب الان چیکارش کنیم یا باید یکی تو مثلا پلتفرم های مثل دیوار میزاره آقا این فرستنده شه اون میگه گیرنده شه اینا به یه توافقی میرسند یا نه مجبوری از نمایندگیش درخواست بدی که اونم سفارش دادن با کرام الکاتبینه
حسام بیات: خیلی ممنونم تا اینجا در مورد خیلی مسائل صحبت کردیم که احساس میکنم که واقعا جا داره بیشتر ازش صحبت بشه اما خب کنجکاوم بدونم شما چرا مسیر لایو رو انتخاب کردید و چه جوری به اینجا رسیدید؟
محسن نژند: خیلی اتفاقی بود من دوران دانشگاه یک استادی رو داشتیم که میدید من رو تو اون بازه زمانی من خیلی عاشق عکاسی بودم تازه رفته بودم دوربین عکاسی خریده بودم و همیشه تو همه دوره همیها و همه کارگاهها و حتی کلاس های دانشگاهی که ربط داشت به بحث محتوایی من دوربین عکاسی باهام بود عکاسی میکردم بعد استاد دانشگاه برگشت گفت که محسن بیا برو آی تی و عکاسی رو به هم مرتبط کن گفتم استاد چه ربطی داره حالا من دوره های شبکه و سخت افزار و نمیدونم ام سی اس ای (MCSA) و مایکروسافت و اینا داشتم میگذروندم و اصلا دنیای ذهنی نبود توی این وادی عکاسی فقط آماتوری عکاسی میکردم هر جایی هر شکلی.
حسام بیات: الان قابو قشنگ تشخیص میدید میدونید فیلمبردارا چیکار میکنن قشنگ مچ میگیرید.
محسن نژند: خب چون جایگاهی که من قرار دارم ماحصل کاریه که تصویربردار کارگردان صدابردار همه اینها تجمیع میشه میرسه به من که من لایو رو انجام بدم اگه صدا بردار قشنگ صدا برداری نکنه صدا به قول خودمون مثلا اوت یا بیرون باشه یا نویز داشته باشه تصویربردار قاب درستی رو نبنده کارگردان درست سوئیچ نکنه با اینکه شاید دانش علمیم تو این حوزه نبوده اینقدر که دیدم و اینقدر ساعتها تجربه کردم پیش آدمهای درجه یکی بودم و دیدم چه جوری خروجی رو میگیرند و کار رو انجام میدن الان به همشون مجبورم گیر بدم .
حسام بیات: الان باید به قولی برای اون خروجی نهایی تیم رو مدیریت کنید.
محسن نژند: بله خلاصه استاد ما برگشت گفت که برو این دوتا رو به هم متصل کن و واقعا اون موقع نرسیدم سال مثلا شاید نود و سه چهار بوده این صحبت بعد از اینکه وارد این حوزه شدم اصلا متوجه نشدم که چقدر این دوتا به هم عجین و ربط دارند من باید قاب تصویر رو بفهمم من باید کادر بندی، قاب بندی و اینهارو درک بکنم تا بتونم ازش خروجی درست استفاده بکنم چون مخاطبم اون چیزی رو میخواد از من دریافت بکنه که درسته و عملاً همه اینا رو تجربه کردیم.
حسام بیات: براتون آرزوی موفقیت میکنیم خیلی گفتگوی خوبی بود من خیلی لذت بردم موارد خیلی مورد متفاوتی صحبت شد و من احساس میکنم که شما متخصصی هستید که میتونیم باز در رابطه با مسائل خیلی بیشتر صحبت بکنیم خیلی تشکر میکنم از حضورتون شما هم اگه در واقع سوالی توی این حیطه دارید به صفحه محسن نژند مراجعه بکنید همچنین صفحه ما، ما در صورتی که این بحث رو جذاب بدونید میتونیم بحث رو ادامش بدیم و در واقع توی هر بخش جزئیاتش از مسئله لایو مسئله اینترنت و خیلی جزئیات مهمی که توی این گفتگو با یک متخصص مطرح شد صحبت بکنیم ممنون میشیم که اینها رو برای ما توی کامنت ها و جزئیات متفاوت بنویسید و به اطلاعمون برسونید مرسی آقای مهندس.
محسن نژند: خیلی متشکرم ممنونم از دعوتتون.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.